Alergija in težave z očmi

Pomlad je poleg toplega vremena in cvetenja rožic prinesla tudi nevšečnosti, imenovane alergije. Če ste alergični na cvetni prah, se lahko soočate z neprijetnimi simptomi sezonske alergije, kot so kihanje, smrkanje, izcedek iz nosu in solzenje. Za solzenje niso kriva naša čustva, zato ga ne moramo primerjati z jokanjem, saj je vzrok za solze drugje.

od Zasavc.net - 24. 03. 2018
Marko Jurič; Foto: Lekarna Pušnik

Alergijsko vnetje očesne veznice ali alergijski konjunktivitis je posledica prekomernega odziva imunskega sistema na določene snovi v zraku, kot so cvetni prah, prah, plesen ali živalske dlake, kozmetični pripravki, raztopine za leče, zdravila, .... Očesne alergije so pogosto obolenje in prizadenejo do 20 % populacije, predvsem otroke in mladostnike.


Poznamo dve obliki alergijskega konjunktivitisa.

  • Akutni alergijski konjunktivitis je kratkotrajno stanje, ki se pojavlja predvsem v sezoni alergij. Med cvetenjem določenih rastlin (npr. breza, cipresa, ambrozija, ...) nam cvetni prah v primeru alergije povzročinenadno zatekanje vek, srbeče in pekoče oči. Pogosto je pridruženo tudi nadležno smrkanje. Trajanje in intenzivnost simptomov je zelo odvisno od cvetnega prahu, na katerega ste alergični. Najpogosteje se težave začnejo spomladi, lahko pa se vam pojavijo poleti ali celo jeseni.
  • Kronični alergični konjunktivitis je manj pogost in se pojavlja preko celega leta. Odziv na alergene, s katerimi smo stalno v stiku, je blažji in se kaže kot pekoče in srbeče oči, občutljive na svetlobo.


Najboljša preventiva alergijskega konjunktivitisa je izogibanje alergenom.

  • Ob alergiji na cvetni prah trav ali dreves se ob njihovem cvetenju ne zadržujte na prostem ter zapirajte okna stanovanja. V pomoč vam je lahko tudi koledar cvetenja (na spletni strani Agencije Republike Slovenije za okolje). Obremenjenost zraka s cvetnim prahom se spreminja s časom in je odvisna tudi od okolja, kjer se nahajate.
  • V primeru alergije na prah je čistoča prostorov izredno pomembna.
  • V zaprtih prostorih lahko uporabljate čistilec zraka.
  • Izogibajte se kemikalijam, barvilom in parfumom, ki vam povzročajo alergijsko reakcijo.
  • Hlajenje vek s hladnimi obkladki pomiri vnetje in srbečico.
  • Da bi olajšali simptome, se ne dotikajte oči. »Mencanje« le poslabša simptome.
  • Izogibajte se kontaktnih leč, dokler simptomi ne izginejo.


S pravilnim zdravljenjem lahko olajšate simptome alergije. Lokalno lahko uporabljate kapljice za oko, ki imajo dodane protialergijske učinkovine (antihistaminike). Če so alergiji pridruženi še drugi simptomi, lahko posežete po antihistaminikih v obliki tablet ali sirupov. Nekatere kapljice vsebujejo tudi učinkovine za oženje krvnih žil (vazokonstriktorji), ki zmanjšajo pordelost oči, vendar so primerne za začasno lajšanje znakov in simptomov alergije (2-3 dni). Na voljo je pestra izbira umetnih solz, ki blagodejno zmanjšajo draženje oči. Sestavine umetnih solz navlažijo, umirijo vnetje ter preprečijo stik očesa z alergeni. Kapljice so na voljo v lekarni brez recepta, vendar se morate pred uporabo posvetovati s farmacevtom. Ne pozabite tudi na higieno vek. Pomagate si lahko s sterilnimi krpicami in kremami, ki so namenjeni negi in zaščiti vek.


Rdeče oko, ki nastane zaradi vnetja je lahko tudi posledica virusne in bakterijske okužbe očesa. V primeru, da oko nenadoma pordi in je prisotna bolečina, ter če to spremljajo še motnje vida, je potreben obisk zdravnika, da izključi morebitna resnejša obolenja.


Marko Jurič, mag.farm.www.lekarna-pusnik.si

- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 02. 12. 2018
Zasavc.net - 01. 12. 2018
Zasavc.net - 17. 11. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net