Ali je vaš krvni tlak zvišan?

Ali veste kakšen je vaš krvni tlak? Zvišanega krvnega tlaka običajno ne zaznate, saj vam ne dela težav, zato ga pogosto imenujmo »tihi ubijalec«. Visok krvni tlak ali hipertenzija je eden najpogostejših dejavnikov tveganja za srčni infarkt, možgansko kap, odpoved ledvic in številnih drugih bolezni srca in ožilja. Na stene krvnih žil - arterij trajno deluje višji tlak, kar predstavlja večji napor za vaše srce.

od Zasavc.net - 05. 05. 2018
Marko Jurič; Foto: Lekarna Pušnik

Pri večini bolnikov (90 - 95%) vzrok za visok krvni tlak ni poznan, večinoma se razvije s starostjo in zdravljenje je pogosto doživljenjsko. Visok krvni tlak je lahko tudi posledica bolezni določenega organa (npr. bolezni ledvic).

Pri zdravljenju zvišanega krvnega tlaka so osnova Slovenske smernice za obravnavo hipertenzije, ki upoštevajo zvišano vrednost nad 140 mmHg sistoličnega (zgornjega) krvnega tlaka in 90 mmHg diastoličnega (spodnjega) krvnega tlaka. Združenje American Heart Association je v letu 2017 določilo, da za visok krvni tlak velja že raven 130/80, ki pa pri nas ni uveljavljena.

Vaš krvni tlak se nenehno spreminja zaradi vsakdanjih dejavnikov (npr. telesna aktivnost, bolečina, psihične obremenitve, kofein, kajenje). Če ste izmerili zvišan krvni tlak večkrat, so o tem posvetujte z osebnim zdravnikom.

Pri zdravniku ste lahko nekoliko »nervozni« in je zato tlak višji kot ga izmerite doma, kar imenujemo »sindrom bele halje«. Če si merite krvni tlak doma, je meja med normalnim in zvišanim krvnim tlakom nekoliko nižja, 135/85 mmHg. Potrebna je previdnost, saj na meritve vpliva tudi točnost vašega merilnika in pravilna uporaba le tega. Če nimate težav s povišanim krvnim tlakom in ne jemljete zdravil, je vseeno priporočeno, da si vsaj enkrat letno izmerite krvni tlak. Najustrezneje je, da opravite meritve tako pogosto, kot vam je priporočil vaš osebni zdravnik.

Tabela 1 Vrednosti krvnega tlaka

 

Sistolični krvni tlak (mm Hg)

Diastolični krvni tlak(mm Hg)

Optimalni krvni tlak

< 120

< 80

Normalni krvni tlak

120–129

80–84

Visoko normalni krvni

130–139

85–89

Hipertenzija 1. stopnje

140–159

90–99

Hipertenzija 2. stopnje

160–179

100–109

Hipertenzija 3. stopnje

≥ 180

≥ 110

Izolirana sistolična hipertenzija*

≥ 140

< 90

*Zvišan je samo sistolični (zgornji) krvni tlak.

Cilj zdravljenja zvišanega krvnega tlaka je dolgo in kvalitetno življenje, saj vsaka vrednost tlaka nad normalno pomeni povečano tveganje za vaše zdravje. Zdravnik vam na podlagi vrednosti krvnega tlaka, prisotnost drugih dejavnikov tveganja (kajenje, telesna teža, …), pridruženih bolezni ter prizadetosti organov oceni, kakšno zdravljenje je potrebno. Tako lahko takoj uvede zdravljenje z zdravili, ali pa najprej  svetuje spremembo življenjskega sloga.

Z upoštevanjem zdravega življenjskega sloga lahko varno in učinkovito vplivate na vaš krvni tlak.

  • Prenehajte s kajenjem (v pomoč pri opuščanju kajenja so vam nikotinski obliži, pršilo in žvečilni gumiji, ki so na voljo tudi v lekarni).
  • Vzdržujte normalno telesno težo oziroma zmanjšajte preveliko telesno težo.
  • Zmerno uživajte alkohol (moški 20-30g, ženske 10-20g alkohola dnevno).
  • Priporočljiva je najmanj 30 minutna vsakodnevna zmerna telesna dejavnost (npr. hoja, tek, kolesarjenje).
  • Zmanjšajte vnos soli 5-6 g (1 čajna žlička) na dan.
  • Uživajte zdravo in uravnoteženo hrano z dovolj svežega sadja in zelenjave ter manj nasičenimi maščobami (nivo krvnega tlaka lahko znižate tudi za 11 mmHg).
  • Izognite se prekomernemu stresu.

Za zdravljenje visokega krvnega tlaka poznamo več skupin zdravil (antihipertenzivi). Pri večini bolnikov je potrebna kombinacija dveh ali več različnih zdravil. Zato naj vas ne zmoti, če je vaše zdravilo za uravnavanje krvnega tlaka drugačno kot sosedovo. V primeru, da so vrednosti krvnega tlaka ustrezno nizke, nikar ne prenehajte z jemanjem ali izpuščanjem odmerkov zdravil. Za uspešno uravnavanje krvnega tlaka redno jemljite vsa predpisana zdravila ter redno spremljajte vaš krvni tlak.

Marko Jurič, mag.farm.www.lekarna-pusnik.si

- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 17. 11. 2018
Zasavc.net - 06. 11. 2018
Zasavc.net - 29. 10. 2018
Zasavc.net - 29. 10. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net