Na svetovnem zboru mladih

Letošnjega svetovnega zbora mladih na Kitajskem sta se iz Slovenije udeležila tenorist Aljaž Bastič iz Trbovelj in altistka Urša Šega iz Ljubljane. Bastič se je tovrstnega srečanja udeležil že drugič. Lani je bil zbor na Madžarskem, kjer so se zbrali v Peču in nastopali po Madžarski in Balkanu, zaključili pa v Kopru in Ljubljani.

od Zasavc.net - 29. 07. 2018
Foto: Aljaž Bastič

Letos so se zbrali v mestu Hohhot, v Notranji Mongoliji, na Kitajskem. Na zboru sodeluje oseminšestdesetih mladih pevcev iz tridesetih držav pod vodstvom dirigentov Helene Stureborg iz Švedske in Yonathana Velasca s Filipinov. Pet dni so imeli intenzivne pevske vaje, nato so se predstavili s svojimi koncerti po Kitajski, ki so jih zaključili z nastopom pred Pekinško publiko.

World Youth Choir, kot se zbor uradno imenuje, je neponovljiva izkušnja za vsakega udeleženca v pevskem, dirigentskem, socialnem in osebnem smislu. Vsak od dirigentov je pripravil petinštiridesetminutni program za pevce, ki so nastopili kot zbor, nekaj skladb je imelo solistične vložke. Med solisti je nastopil tudi Aljaž Bastič v skladbi Perfect Eda Sheerana.

Kitajska je na vseh pustila poseben pečat, saj jo večina ne pozna s kulturne strani in ne vedo, kako pomembne so pesmi zanje. Publika je včasih podobna kot pri nas, kjer poskrbijo za svojo zabavo in skušajo s fotografiranjem shraniti spomine na dogodek.

Aljaž bo svoje izkušnje to poletje nabiral tudi v Talin, kjer se bo udeležil dirigentsko – skladateljskih delavnic.

Irena Vozelj


- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 11. 12. 2018
Zasavc.net - 11. 12. 2018
Zasavc.net - 05. 12. 2018
Zasavc.net - 05. 12. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net