Art Kum v Hrastniku

Slikarska kolonija Art Kum je na pobudo domačina, akademskega slikarja Janeza Kneza nastala leta 1991 kot delovno srečanje slikarjev. Običajno slikarji, kiparji, tudi fotografi, ustvarjajo v objemu Krajinskega parka Kum enkrat letno po več dni skupaj.

od Zasavc.net - 07. 02. 2018
Foto: Milko Plahuta

Slikarji, kiparji in fotografi se na Kumu dobivajo ponavadi v bolj toplih mesecih. Srečanja običajno pripravijo enkrat letno. Se je pa že zgodilo, da je zaradi pomanjkanja sredstev kdaj to srečanjetudi odpadlo. Vendar so slike vseeno prispele. Umetniška dela članov kolonije visijo v Planinskemdomu na Kumu, predstavljajo pa jih tudi na občasnih razstavah v Delavskem domu Trbovlje, kjer se je nabralo že okoli 200 slik.

Umetniki slikarji zadnje čase medse vabijo tudi kiparje in fotografe. O delu kolonije je profesor Aleš Gulič napisal tudi knjigo, ki je izšla leta 2008.

Likovno razstavo z deli Art Kuma so v galeriji Delavskega doma v Hrastniku pripravili v torek, 6. februarja. Predstavilo se je veliko število umetnikov: Elena Sigmund, Dušan Sterle, Gregor Pranteneker, Vesna Lenič Kreže, Igor Banfi, Boris Koteski, Tomaž Drnovšek - Vinci, Živko Kladnik, Vesna Davidovič, Janez Kardelj, Nikolaj Beer - Miki, Irena Gayatri Horvat, Janez Knez, Nejc Slapar, Jasmina Klara Kozar, Narcis Kantardžič, Janez Kališnik, Janez Mišo Knez, Milan Razboršek, Nevenka Flajs, Severina Trošt Šprogar in Zoran Poznič.

Razstavo je omogoči Kulturno rekreacijski center Hrastnik. Udeležence otvoritve je k ogledu povabila v imenu KRC Lilijana Oplotnik. Skozi ustvarjalna leta slikarske kolonije paje prisotne popeljal Aleš Gulič, ki je med drugim spregovoril tudi o tem, kako se okolje Krajinskega parka Kum dotakne umetniške duše. V kulturnem programu ob odprtju so sodelovali pevci MoPZ Svoboda Hrastnik.

Milko Plahuta


- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 15. 10. 2018
Zasavc.net - 12. 10. 2018
Zasavc.net - 10. 10. 2018
Zasavc.net - 09. 10. 2018
Zasavc.net - 08. 10. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net