Božično glasbeno potovanje v Hrastniku

V okviru prireditev veselega decembra je bil v dvorani Delavskega doma Hrastnik 15. decembra tradicionalni božično novoletni koncert Glasbene šole Hrastnik.

od Zasavc.net - 18. 12. 2017
Foto: Milko Plahuta

Tudi glasba decembra zveni drugače, bolj mehko. Dobi nek čaroben pridih, ki v ljudeh prebudi tisto najboljše. Ljubezen, toplino in dobroto. V zraku je eno samo veliko pričakovanje.

Tako je postal tudi sicer turobni decembrski petek nekaj posebnega. Mladi glasbeniki so z odra božali občinstvo s svojim glasbenim znanjem. Dajali so mu iskrenost, mehkobnost, neposrednost, v vsej svoji mladostni silovitosti niso nikogar v dvorani pustili neprizadetega. In dvorana je bila polna, prepolna tistih, ki imajo glasbo radi in s ponosom spremljajo nastope svojih nadobudnežev. Teh pa je bilo veliko,kar 65, ki so v petnajstih točkah pokazali vse, kar znajo in še čez.

Uvodni akord v božično glasbeno popotovanje je s skladbo Ama Gochoa, skladatelja Goudarta pripadal orkestru kitar, pod vodstvom Sergeja Čamerja,kmalu pa so se mu pridružili še tolkala ter pevski zbor 3. in 4. razredov nauka o glasbi pod vodstvom Marjane Stradar. Skupaj so zaigrali praznično skladbo Jingle Bells. Kakšna moč, silovitost, nežnost in strast se skriva v godalnem orkestru, so pokazali njegovi člani pod vodstvom Đurđice Babin in ob spremljavi tolkal ter klavirja. Izvedli so melodije Čarovnika iz Oza, ruskiples iz baleta Hrestač P. I. ČajkovskegaterBožične utrinke. Da citre še kako ustrezajo mehki slovenski duši, sta dokazali Urša Šmid in Anteja Bokal, ko sta na citrah zaigrali ponarodelo Glejte, že sonce zahaja v priredbi T. Plahutnik in S. Čamerja. Avsenikova sankaška polka je zazvenela v izvedbi komorne skupine diatoničnih harmonik.

Trio trobent v sestavi Nina Udovč, Matevž Šardi in Mark Maurer je odprl vrata v svet baroka s skladbo Trumpet Voluntary, ko je zvoke prelili v znano božično Deck the Halls.Igrivega snežaka sta v skladbi Frosty the Snowman skupajsestavljali Vita Audič in Tjaša Bezgovšek kot duo flavt. Lepote večno lepe All I want for Christmas je poslušalcem pričarala komorna skupina klavirskih harmonik.

Novoletno vzdušje si je težko predstavljati brez zimzelenih Straussovih valčkov. Dekleta višjih razredov plesnega oddelka so jih odplesala v prepletajočem se plesnem venčku ob spremljavi dua flavt Neli Planinc in Nike Jeraj.

V vrhu koncerta so se s svojimi solističnimi točkami predstavili tiste učenke in učenci s posebnim občutkom za glasbo,ki po mnenju svojih mentorjev in tudi druge strokovne javnosti največ obetajo. In ki se udeležujejo tudi različnih glasbenih tekmovanj: harmonika: Antonio Jukić, Desmond, Take Five , klavir: Angelika Gorjup, J. Thompson, Škratje, klavir: Dominika Zupan, Debbussy, Golliwogg's Cake Wal, kitara: Luka Halzer, F. tarrega, klavir: Hana Sarajlić, Debbussy, Arabeska, klarinet: Žan Gričar, Barat, Piece en sol mineur .

Ravnateljica hrastniške glasbene šole Polona Kovač se je v svojem zaključnem govoru zahvalila vsem, ki s svojim delom omogočajo, da šola živi in deluje, ter vsem zaželela lepe praznike.

Koncert so zaključile plesalke s Straussovim Radecki maršem ob spremljavi Neže Šmid na klavirju in Jana Gorjupa na tolkalih.

Prireditev je povezovala Mojca Lavrič.

Milko Plahuta


- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 17. 10. 2018
Zasavc.net - 17. 10. 2018
Zasavc.net - 15. 10. 2018
Zasavc.net - 12. 10. 2018
Zasavc.net - 10. 10. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net