Čebele in zdravje

Apiterapija ali »čebelja terapija« je metoda alternativne medicine, ki temelji na uporabi čebeljih pridelkov za preprečevanje ter zdravljenje bolezni.

od Zasavc.net - 13. 01. 2018
Marko Jurič; Foto: Lekarna Pušnik

V ta namen se uporabljajo med, propolis, cvetni prah, matični mleček, čebelji vosek ter čebelji strup, v zadnjih letih pa se uveljavlja tudi apiterapevtsko inhaliranje (vdihavanje zraka v komori, povezani s čebelnjakom). Apiterapija kljub dolgoletni uporabi, podprti s številnimi znanstvenimi raziskavami, v Sloveniji ni priznana kot del uradne medicine, se pa pogosto priporoča kot podporo zdravljenju. Čebele predstavljajo »krilatega farmacevta«, ki nam v lekarni ponuja širok nabor izdelkov iz čebeljih pridelkov.

Med

Med je naravna sladka snov, ki jo proizvajajo čebele iz nektarja rastlin ali iz izločkov žuželk, ki sesajo sokove iz rastlin. Je bogato energijsko hranilo zaradi visoke vsebnosti sladkorjev. Tradicionalno se med uporablja pri boleznih zgornjih dihal in boleznih prebavil. Je dober antioksidant in s tem pomembno vpliva na obrambo organizma pred prostimi radikali. Znanstvene raziskave opisujejo tudi protimikrobno in protivnetno delovanje medu. Sterilen medicinski med kot obloge, kreme ali mazila uporabljamo pri ranah in vnetjih na koži in sluznicah. Pri dojenčkih je uporaba medu odsvetovana, saj lahko povzroči botulizem, zelo nevarno bakterijsko okužbo prebavnega trakta.

Propolis

Beseda propolis izhaja iz starogrškega jezika: pro (“pred”) in polis (“mesto”), nanaša se na opazovanja čebelarjev, ko so si čebele v nekdanjih bivališčih zgradile steno iz propolisa pred vhodom v njihova gnezda. Propolis ali zadelavina je lepljiva mešanica različnih rastlinskih smol. Flavonoidi, rastlinska barvila, ki ščitijo rastline pred mikroorganizmi, so glavna učinkovina propolisa. Vsebnost flavonoidov določa kakovost propolisa in njegovih pripravkov v alkoholni ali vodni raztopini, v obliki mazil, pastil, balzamov za ustnice, ... Uporablja se za preprečevanje in zdravljenje prehladov, blaženje vnetij ustne sluznice in žrela ter za pospeševanje celjenja površinskih ran.

Cvetni prah

Za čebele je cvetni prah bogat vir beljakovin, poleg medu in vode pa njihova glavna hrana. Cvetni prah tradicionalno slovi kot naravni spodbujevalec telesne fizične in psihične moči. V ljudski medicini ga uporabljajo za krepitev imunskega sistema, za izboljšanje prebave, pomlajevanje kože in spodbujanje rasti las. Nekatere raziskave opisujejo ugodne učinke cvetnega prahu na krvne lipide ter izboljšanje simptomov benigne hiperplazije prostate.

Matični mleček

Matični mleček je najdragocenejši pridelek iz čebeljega panja, s katerimi se prve dni hranijo vse ličinke, kasneje pa le še matica. Podobno kot pri cvetnem prahu je tudi tradicionalna uporaba matičnega mlečka povezana z zvečanjem odpornosti, koncentracije ter splošnih telesnih funkcij. Klinične raziskave so pokazale ugoden učinek matičnega mlečka pri zmanjševanju predmenstrualnih težav. V kozmetiki se uporablja za nego suhe, nečiste in aknaste kože.

Čebelji vosek

Čebelji vosek proizvajajo čebele za gradnjo satja in pokrivanje celice z medom. Vosek ima raznovrstno uporabo tako na področjih farmacije, kot tudi medicine in kozmetike. Tradicionalno žvečimo vosek pri vnetjih ustne votline in žrela, pri prehladih, astmi, senenem nahodu in želodčnih težavah.  Na koži naredi zaščitno plast, ki preprečuje izsušitev. Uporablja se zlasti kot sestavina balzamov za ustnice in zaščitnih krem ali mazil.

Čebelji strup

Čebelji strup je sestavina, zaradi katere je čebelji pik boleč. Ugodno naj bi deloval pri lajšanju bolečin, zdravljenju artritisa, pri multipli sklerozi, aknah in Parkinsonovi bolezni, uporablja pa se tudi za zmanjšanje reakcije pri ljudeh, ki so alergični na čebele. V kozmetični industriji čebelji strup velja kot »naravni botoks« za zmanjšanje vidnih znakov staranja na koži. Precej pogoste so alergije na čebelje pike, najresnejši med njimi je anafilaktični šok, ki je življenjsko ogrožajoče stanje.


Evropska agencija za varno hrano (EFSA) je zavrnila zdravstvene trditve, ki naj bi veljale za vse čebelje pridelke, saj niso znanstveno utemeljene in jih zato ni dovoljeno uporabljati. Tako na primer za izdelke s propolisom ne smemo trditi, da imajo antimikrobno delovanje. Na podlagi dolgoletnih izkušenj posameznikov so se čebelji pridelki zakoreninili v ljudski medicini pri krepitvi zdravja in preprečevanju, lajšanju in zdravljenju zdravstvenih težav. Uporaba je zelo razširjena in varna, razen v primeru alergijskih reakcij (še posebej moramo paziti pri uporabi čebeljega strupa).


Beseda je kot med: sladka za dušo in zdrava za telo.


Marko Jurič, mag.farm.www.lekarna-pusnik.si

- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 02. 12. 2018
Zasavc.net - 01. 12. 2018
Zasavc.net - 17. 11. 2018
Zasavc.net - 06. 11. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net