Citrarji na Kopitniku

Na Kopitniku so v soboto, 4. avgusta, člani Planinskega društva Rimske Toplice in Peter Napret pripravili še 28. popoldne ob citrah. Tudi tokrat je na prireditvi, ki je pred kočo na Kopitniku, nastopilo veliko citrarjev od blizu in daleč.

od Zasavc.net - 05. 08. 2018
Foto: MP

Na Kopitniku se je poslušalcem tokrat predstavilo okrog 50 citrarjev, ki so prišli iz cele Slovenije. Med njimi so bili že uveljavljeni glasbeniki, kot npr. Dejan Praprotnik in Janja Brlec, pa tudi takšni, ki citre igrajo šele leto dni. Vsi so poželi krepke aplavze.

Že prva točka programa je bila nabita s čustvi. Pobudnik in vsa leta glavni oblikovalec programa prireditve Peter Napret je zbranim sporočil žalostno vest, da je v petek zvečer umrl citrar Karli Gradišnik, ki je tudi igral na Kopitniku. Dejan Praprotnik je v njegov spomin zaigral Sestavljeno polko, Gradišnikovo izjemno skladbo, ki je na železnem repertoarju vrhunskih citrarjev po vsem svetu. S skladbo so se mu kasneje poklonili še nekateri citrarji.

»V Sloveniji citre poučujejo na 26 glasbenih šolah, že šest let pa tudi na Srednji glasbeni šoli v Celju. Jeseni bo stekel pouk citer tudi na Konzervatoriju za glasbo v Ljubljani,« je zadovoljen Peter Napret, tudi predsednik Citrarskega društva Slovenije. V Žalcu že osem sezon teče citrarski abonma, edinstven na svetu. Zato ni čudno, da na popoldnevu ob citrah na Kopitniku nastopa vse več mladih citrarjev, ki se odlikujejo z dobrim znanjem in obvladovanjem instrumenta. Prireditev obstaja tudi zaradi prizadevnih članov Planinskega društva Rimske Toplice, ki poskrbi, da številni poslušalci niso žejni in lačni. Predsednik Jurij Potokar je zadovoljen, da člani društva poprimejo za delo in poskrbijo za dobro razpoloženje planincev in ostalih obiskovalcev prireditve. Letos je bila med njimi tudi skupina planincev iz Hrvaške.

Na 28. popoldnevu ob citrah so na Kopitniku nastopili: Ema Jeram, Tadej Čopar, Dejan Praprotnik, Cvetoča jesen (Zvone Horvat, Janez Zupan in Simona Osredkar), Julija Knez, Janja Brlec, Urša Šmid, Monika Stefanciosa, Klara Levec, Eva in Vita Novak, Trio Notice (Alenka Golob, Anica Habjan in Breda Kavčič), Špela Klopčič, Klara Zemljak, Klara Sonc, Anja Starc, Rimski ljudski pevci in godbi, Trio citer (Asja Stanonik, Lua Petrich in Tinkara Tušek), Citrarke in kitaristi društva Lipa Domžale, Ladica Drobne, Dušanka Tavčar, Pavli Švikart in Majda Jakončič, Silva Polajžar, Majda Založnik, Slavica Biderman in Urška Praprotnik Zupan.

MP


- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 11. 12. 2018
Zasavc.net - 11. 12. 2018
Zasavc.net - 05. 12. 2018
Zasavc.net - 05. 12. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net