Desetletje festivala Speculum Artium

V četrtek, 13. septembra, bodo v Delavskem domu Trbovlje otvorili že jubilejni, deseti Speculum Artium, mednarodni festival novomedijske kulture.

od Zasavc.net - 12. 09. 2018
Foto: Speculum Artium 2018

Festival poteka pod okriljem Delavskega doma Trbovlje, ki ga vodi Zoran Poznič, kuratorka festivala pa je dr. Maša Jazbec, Trboveljčanka, ki je doktorirala na programu Empowerment Informatics v mestu Tsukuba na Japonskem. V letošnjem jubilejnem letu organizatorji obljubljajo največje število predstavljenih projektov doslej, s katerimi bodo nadaljevali svoje poslanstvo: na zanimiv in interaktiven način približati novomedijsko kulturo 21. stoletja širši javnosti.

Kot pravijo, je umetno življenje postalo nova znanstvena disciplina, ki uporablja računalniške aplikacije za stvaritev simulacij življenja in živih sistemov. »Zastavlja se nam vprašanje, kaj pomeni biti aktivno vključen v odnos med realnim in virtualnim, biološkim in umetnim. Virtualne in umetne oblike življenja so žive entitete, ustvarjene s kolektivnim delom med ljudmi, naravo in strojem. Umetnost je opredeljena kot stroj vseh strojev,« so med drugim zapisali o letošnjem festivalu in dodali, da nas interaktivnost z umetnim življenjem in njegovim stvarjenjem vodi v ponoven premislek o našem dojemanju umetniške produkcije.

V desetih letih se je na festivalu predstavilo veliko uglednih imen iz sveta sodobne umetnosti, znanosti in gospodarstva. Med njimi najbolj ugleden znanstvenik na področju robotike, prof. Hiroshi Ishiguro, ekipa Honda Robotics z najnaprednejšim humanoidnim robotom Asimo in avstralski umetnik Stelarc.

Letošnja izpostavljena umetnika festivala sta pionirja sodobne, interaktivne umetnosti, Christa Sommerer in Laurent Mignonneau. Gre za mednarodno priznana intermedijska umetnika, ki delujeta na področju interaktivnih umetniških instalacij. Sta profesorja na Univerzi za umetnost in oblikovanje v Linzu v Avstriji, kjer sta predstojnika oddelka za medijske umetnosti. Profesuro sta opravljala na Japonskem na inštitutu za napredno medijsko umetnost in znanost IAMAS. Bila sta tudi raziskovalca na inštitutu ATR za medijske komunikacije v Kyotu na Japonskem. Kot raziskovalca in gostujoča predavatelja se predstavljata na univerzah širom sveta. Veljata za pionirja uporabe umetne intelignece v umetniških delih. Za svoja dela sta prejela mnogo mednarodnih priznanj in nagrad (Zlata Nika –Ars Elektronika, Prisma award, Philip Morris interactive art award, Silicon graphic award ISEA, Life 2.0 –honorary award). Na letošnjem Speculumu Artiumu bosta premierno predstavila svoje najnovejše delo.

Na festivalu bodo premierno predstavili tudi projekt TNM (Trbovlje novomedijsko mesto), Yaskawa robotics in skupine Laibach z naslovom Mi kujemo bodočnost. Izvedli bodo vrsto predavanj in delavnic z novomedijskimi vsebinami, svoja dela pa bodo predstavili tudi slovenski novomedijski producenti: Srečo Dragan, prof. dr. Franc Solina, Marko Glavač, Robertina Šebjanič, Valerie Wolf Gang in drugi. Nadgradili bodo festival DigitalBigScreen (DBS), na katerem so v preteklosti prikazovali dela pionirjev video umetnosti. Tokrat bodo predstavili nove tehnike zajema slike, ki ustvarjalcem omogočajo popolnoma novo platformo podajanja vsebin (360°). DBS bo tako postal prvi tovrstni festival v tem delu Evrope, na njem pa bodo gostili pionirko umetniške produkcije v 360 stopinjskem vizualnem okolju Milico Zec s projektom Giant.

Festival bo potekal do nedelje, 16. septembra. Podrobni urnik dogajanja je objavljen na spletni strani Delavskega doma Trbovlje oziroma festivala Speculum Artium.

TPK


- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 12. 11. 2018
Zasavc.net - 31. 10. 2018
Zasavc.net - 28. 10. 2018
Zasavc.net - 26. 10. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net