Glivične spremembe na nohtih (onihomikoza)

Naše zdravstveno stanje se odraža (tudi) na nohtih. Oblika nohta je odvisna od oblike končnega členka prsta. Na konicah prstov je noht debelejši kot na začetnem delu, je prozoren oz. nežno rožnate barve.

od Zasavc.net - 28. 07. 2018
Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Noht na dan zraste za 0,1 mm. Razlike v rasti so odvisne od posameznika – starosti, letnega časa, .... Nohti rastejo hitreje pri moških, otrocih, nosečnicah, poleti, podnevi, pri nekaterih boleznih oz. pri jemanju nekaterih zdravil. Na nogah rastejo do štirikrat počasneje kot na rokah.

Vzroki za spremembe na nohtih so lahko različni, pogosto pa je vzrok glivična okužba. Za izključitev drugih vzrokov dermatologi pred samozdravljenjem priporočajo pregled pri zdravniku. Obvezen pregled pri zdravniku pa se priporoča, če pod nohtom opazimo rjavkasto liso/ pigmenten madež, če so nohti zadebeljeni in deformirani, če se pojavijo spremembe na več nohtih.

Glivične spremembe na nohtih se navadno začnejo v zgornjem kotu nohta in se potem razširijo proti sredini in na cel noht. Okužba nohta z glivicami se šteje med infekcije – torej gre za nalezljivo stanje in obstaja velika verjetnost širjenja okužbe na druge dele kože in pa tudi med posamezniki.

Zato za preventivo svetujemo:

NAREDITETEGA NE DELAJTE
zdravite »atletsko stopalo«*   takoj, ko opazite spremembe na kožine nosite čevljev, v katerih se vam   stopalo poti in vam je vroče v noge
noge naj bodo čiste in na suhemne izmenjujte brisač z drugimi osebami
nosite sveže nogavice vsak danne nosite čevljev drugih oseb
nosite natikače v javnih kopališčih oz.   telovadnicahne posojajte oz. uporabljajte pribora za   manikuro oz. pedikuro drugih oseb
stare čevlje vrzite v smeti

* glivična okužba stopal oz. kože na stopalih

Kaj pa ko je noht že okužen?

Pri zdravljenju sprememb na nohtih je potrebna potrpežljivost – nohti na rokah potrebujejo za zdravljenje 4 do 6 mesecev, na nogah pa (palec) 12 do 18 mesecev.

V lekarni lahko brez recepta kupite pripravke za lokalno zdravljenje onihomikoz. Najučinkovitejši je lak z zdravilno učinkovino ciklopiroks, ki uničuje spekter glivic, ki povzročijo okužbo nohtov. Zdravljenje je dolgotrajno, ker je okužba trdovratna in ker nohti rastejo počasi. Seveda je odvisno tudi od tega, kolikšen del nohta je pred začetkom zdravljenja prizadet – zato se svetuje, da se z zdravljenjem začne čim prej.

Zdravnik lahko predpiše tudi zdravila za peroralno uporabo. Gre za trimesečno terapijo. Zdravila zaradi potencialno resnih neželenih učinkov redko predpišejo.

Dermatologi za zdravljenje glivičnih okužb nohtov uporabljajo tudi lasersko terapijo.


Poleg tega je potrebno tudi:

  • razkuževati obutev in površine, kjer smo hodili bosi in kjer lahko pride do širjenja okužbe
  • razkuževati pripomočke, ki jih uporabljate za striženje, brušenje in nego nohtov.

Okužba se lahko ponovi – vzrok je lahko v tem, da zdravljenje ni bilo končano oz. zaradi ponovne okužbe (glivice lahko v obuvalih preživijo dalj časa, saj jim ugaja vlažno okolje – tako se lahko ponovno okužimo, ko obujemo čevlje).

Ključna pri zdravljenju glivičnih sprememb na nohtih sta torej vztrajnost in razkuževanje.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.


lekarna-pusnik-logo

- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 06. 11. 2018
Zasavc.net - 29. 10. 2018
Zasavc.net - 29. 10. 2018
Zasavc.net - 20. 10. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net