Hrastnik je branju prijazna občina

»Umeščena med zasavsko hribovje in reko Savo, z močno rudarsko zgodovino, se občina Hrastnik lahko ponaša tudi z dejavnostmi, ki dajejo branju in bralni kulturi med občani Hrastnika poseben pomen. Knjižnično dejavnost občina prepoznava kot pomemben prispevek h kulturnemu in informacijskemu razvoju kraja ter ji namenja potrebna in primerna sredstva,« je v obrazložitvi ob prejemu certifikata Branju prijazna občina v imenu komisije zapisala Vesna Horžen, predsednica Združenja splošnih knjižnic Slovenije.

od Zasavc.net - 28. 01. 2018
Foto: arhiv Občine Hrastnik

Javni natečaj Branju prijazna občina je nastal z namenom, da občine spodbudi k bolj aktivnemu delovanju v lokalni skupnosti in povezovanju med različnimi organizacijami za izboljšanje bralne pismenosti in bralne kulture. Občine, ki so se prijavile na natečaj, so v svoji vlogi predstavljale dejavnosti lokalne skupnosti in njenih zaposlenih na področju branja. Hkrati je bil eden izmed pomembnih pogojev za sodelovanje financiranje dejavnosti knjižnic, ki so osrednja kulturna ustanova, ki vpliva na bralne navade in kulturo v družbi.

Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije so 4. decembra lani v prostorih Mestne občine Kranj ob zaključku javnega natečaja podelili nazive 18 občinam, ki po oceni strokovne komisije uspešno spodbujajo sodelovanje in vključevanje prebivalcev lokalne skupnosti in obravnavajo branje kot temeljno vrednoto družbe. Nazive sta prejeli dve mestni občini, in sicer Mestna občina Ljubljana in Mestna občina Kranj ter šestnajst občin, in sicer Črna na Koroškem, Hrastnik, Hrpelje-Kozina, Ivančna Gorica, Kamnik, Krško, Prevalje, Radovljica, Slovenske Konjice, Sveti Andraž v SlovenskihGoricah, Škofja Loka, Šmartno pri Litiji, Velike Lašče, Trzin, Tržič in Žalec. Predstavnike nagrajenih občin so na podelitvi nagovorili predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, dr. Milan Brglez, tudi ambasador projekta Branju prijazna občina, minister za kulturo Republike Slovenije Anton Peršak in župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar.

Ob podelitvi nazivov so se ambasadorji projekta, poleg dr. Milana Brgleza in Antona Peršaka, še urednica in direktorica festivala Fabula Manca G. Renko, pogovarjali o branju, bralni kulturi, bralni pismenosti in o tem, kako pomembno je branje za posameznika in kakovost družbe, kar si je Republika Slovenija zastavila kot eno prioritetnih nalog. 

ZT


- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 15. 10. 2018
Zasavc.net - 12. 10. 2018
Zasavc.net - 10. 10. 2018
Zasavc.net - 09. 10. 2018
Zasavc.net - 08. 10. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net