Rjave, cikaste, listaste in črnobele

Govedorejsko društvo Litija in živinorejsko društvo občine Zagorje ob Savi sta na Dan državnosti v Litiji pripravila razstavo govedi pod pokroviteljstvom občin Litija, Šmartno pri Litiji in Zagorje ob Savi.

od Zasavc.net - 27. 06. 2018
Foto: Vojka Povše Krasnik

Prireditev je sovpadala s praznovanjem 70. obletnice Kmetijsko gozdarske zadruge Litija. Zbrano množico je pozdravil direktor zadruge Boris Rappl. Opisal je delo zadruge, ki je ena redkih v slovenskem prostoru, ki je v lasti 354 članov. Zadruga odkupi letno 9 milijonov litrov mleka, tri četrtine od kmetov, četrtino pridelajo sami na posestvu Grmače, kjer imajo tudi vzrejo puranov. Na posestvu Grmače redijo 350 glav goveda, od tega 230 molznic in 120 telic. 

Za pripravo obsežne regijske razstave sta bila odgovorna Franci Firm in Rafko Rokavec. Delo sta odlično opravila. Dan pred prireditvijo so kmetje pripeljali živino, jo nahranili in pospremili pod šotorišče. 41 rejcev se je odločilo za razstavo in oceno govedi. V ocenjevalni komisiji so bili Matija Rigler iz ljubljanskega KGZ, ki je ocenjeval rjavo pasmo, Igor Stanonik iz kranjskega KGZ, ki je bil zadolžen za cikasto govedo, mag. Jože Smolinger iz ptujskega KGZ, ki je ocenjeval lisasto pasmo in gost Meinhard Huber iz Avstrije, ki je ocenjeval črnobelo pasmo. 

Prireditev s strokovnim ocenjevanjem sta vodila Rafko Rokavec in Sonja Zidar Urbanija. Pred vsakim ocenjevanjem sta najmlajša fant in dekle pripeljala telička, predstavila svoj kraj in ocenjevanje pasem se je pričelo. Franci Firm je za kravo Zimo črno bele pasme dobil v prvi laktaciji prvo mesto, krava je imela tudi najlepše vime. Prvo mesto je v drugi laktaciji dobil tudi za kravo Frajlo. Zvonec ji je podelil poslanec v državnem zboru Boris Doblekar, ki je menil, če bi država tako lepo skrbela za državljane, kot kmetje za krave, bi bilo v naši deželi res lepo.

Prvo mesto so osvojili: Vinko Bučar za črno belo kravo Diko v tretji laktaciji, Jože Kreže iz Hrastnika s kravo Berto za cikasto pasmo, Franc Trebušak iz Čemšenika za kravo lisaste pasme Šojo. Na prireditvi so razglasili tudi šampionke. Pri rjavi pasmi je komisija izbrala kravo rejca Ludvika Vidica iz Šmartnega pri Litiji. Ob zvokih Avsenikove Golice so ji nadeli zvonec. Za lisasto pasmo je bila nagrajena krava Franc Trebušak iz Čemšenika. Krava Šoja je dobila lento, ki ji jo je pripel zagorski župan Matjaž Švagan. Krava Frajla rejca Francija Firma iz Podšentjurja v Litiji je bila izbrana za šampionko črno bele pasme. 

Nazadnje so sodniki ocenjevali še kravje vime. Izbrana je bila krava Zima rejca Francija Firma. Ocenjevalec Meinhard Huber iz Avstrije je ob koncu dejal, da to ni bila samo razstava govedi, temveč je bilo to praznovanje. Pohvalil je organizacijo prireditve, rejce govedi in občinstvo, ki je spremljalo prireditev. Litijski župan Franci Rokavec je ob zaključku povedal, da se je za kmetijstvo vredno boriti in se zahvalil vsem, ki so pomagali pri organizaciji prireditve. Menil je, da je bila razstava veliko darilo ob Dnevu državnosti. Obiskovalcev je bilo veliko. Na stojnicah je bilo za pokušino pripravljeno zoreno rdeče meso in domače dobrote kmečkih žena. 

Vojka Povše Krasnik


- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 31. 10. 2018
Zasavc.net - 23. 10. 2018
Zasavc.net - 20. 10. 2018
Zasavc.net - 19. 10. 2018
Zasavc.net - 16. 10. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net