Izšle bodo Moje Trbovlje

Zavod Savus bo v četrtek, 13. septembra, izdal novo knjigo. Luč sveta bodo ugledale zanimive zgodbe Trboveljčana Andreja Plevčaka, ki jih je zbral v knjigi Moje Trbovlje.

od Zasavc.net - 10. 09. 2018
Andrej Plevčak. Foto: TPK

Moje Trbovlje je knjiga duhovitih opisov različnih dogodivščin na 140 straneh. Zanimive usode Trboveljčanov. Hudomušne prigode. Žgečkljive podrobnosti.

Urednik knjige Marko Planinc je v predgovoru med drugim zapisal: »Vsekakor je knjiga vredna branja, saj Plevčakove Trbovlje niso od muh. So polne življenja, zanimivosti, veselja in žalosti, trpkih in srečnih dogodkov. Takšne kot Trbovlje pač so. Kdaj deževne in žalostne, večinoma pa sončne in vesele.«

Avtor Andrej Plevčak piše o dogodkih v prvi polovici 20. stoletja: fucanju na Polaju, fasnških bukucah, gospodu Widri in rudarskih stanovanjih, Potioreku, skritih trboveljskih kvartopircih in celo o kupleraju pri Kukenbergu.

Zgodbe iz druge svetovne vojne pripovedujejo o napadu na fanfarenzug, bombardiranju Trbovelj, Trboveljčanu v programu izdelave nemških raket V-2 Dora, žgečkljiva je prigoda Trboveljčana, ki je ljubimko skril v velik sod z maslom.

Tudi po drugi svetovni vojni so se pletle različne zgodbe. Plevčak piše o znamenitih trboveljskih tombolah, hudičevo nevarnih dirkah z motorji na Katarino, čudežno najdenem trboveljskem sokolskem praporu, zadnji čebularici v Trbovljah, zvitem šoferju Štusiju, tekmovanju direktorjev pri gradnji kegljišča v Trbovljah, sodelovanju Trboveljčanov pri snemanju filmov v Piranu, trboveljskih hrenovkah v tem mestu, napadu na Kum ter zaupa zanimivosti o trboveljskih rojakih na RTV.

V knjigi bodo bralci našli odgovore, zakaj je dimnik TET visok le 360 in ne 420 metrov, zakaj je sodnik na fuzbal tekmi v Trbovljah občutil strašen glavobol, zakaj je namesto premoga skozi vrtine pritekla voda.

Knjigo bo avtor premierno predstavil v Knjižnici Toneta Seliškarja v Trbovljah v četrtek, 13. septembra, ob 17.30 uri. Z njim se bo pogovarjala Katra Hribar Frol.

ZT


- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 12. 11. 2018
Zasavc.net - 31. 10. 2018
Zasavc.net - 28. 10. 2018
Zasavc.net - 26. 10. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net