Je čas za zamenjavo zaposlitve?

Marsikomu je verjetno znan tesnoben občutek pred vsakim delovnim dnem, kronično primanjkovanje energije, apatičnost, vse bolj napeti odnosi doma… Razlogi so lahko različni, a morda so prav slabi odnosi ali razmere v službi razlog za slabo počutje je prepričana Alenka Kraljič, psihologinja in vodja razvoja v kadrovski družbi Trenkwalder.

od Zasavc.net - 18. 08. 2018

»Odločitev za zamenjavo po navadi ne sprejmemo kar tako, čez noč. Odločitev mora dozoreti, pa vendar odlašati v nedogled ne gre. Včasih pomaga pogovor z najbližjim, ki nam da potrebno spodbudo, včasih potrebujemo več signalov, da je čas za spremembo. Če pa ste v dvomih in ne veste, ali je že čas za zamenjavo zaposlitve, smo za vas pripravili kratek kažipot nezaželenih in napetih situacij. Če boste na večino izmed 8 trditev zapisanih spodaj odgovorili z da, je vsekakor nastopi čas za menjavo zaposlitve.

 1. Vikend je uničen ob misli na ponedeljek
  Vsakdo se kdaj počuti negotovo pred novim delovnim dnem. Napetost in stres pa vas ne smeta spremljati vikend za vikendom, ali še huje, dan za dnem. Pri tem je pomembno razlikovati med rahlim odporom in močnim tesnobnim občutkom. Kako dolgo se vam to dogaja? Pri odgovoru bodite iskreni do sebe.

 2. Postali ste "dežurno godrnjalo"
  Šef je grozen, sodelavci vam gredo na živce, urnik je obupen, dela je monotono… Če ste po naravi pozitivna oseba, je lahko to znak, da opravljate delo, ki ni pravo za vas. Pogovorite se z nadrejenim, morda obstaja možnost za spremembo delovnega mesta ali nalog v podjetju. Sicer pa je to odlična priložnost, da storite korak naprej – a brez posveta s strokovnjakom, s katerim bosta skupaj ugotovila, kaj si želite in kakšno so vaši potenciali, menjava zaposlitve ne bo nujno korak »na bolje«.

 3. Ne spomnite se, kdaj ste se pošteno naspali
  Težave na delovnem mestu so pogost povzročitelj nespečnosti. Nespečnost se lahko kaže kot motnja začetka spanca, motnja v smislu pogostega zbujanja (nemiren spanec) ali pa se odraža v prezgodnjem prebujanju.

 4. Sodelavci vas spravljajo ob živce in želite si, da vaš šef ne bi več obstajal
  Dobri odnosi in prijetno vzdušje so predpogoj za bolj učinkovito delo in boljše rezultate. Za izboljšanje klime na delovnem mestu lahko veliko naredimo sami. Ste naredili vse, kar je v vaši moči?

 5. "Vleče vas dol", ste brez energije, ne morete se sprostiti
  Ste kronično utrujeni, nimate več prave energije, otroci zahtevajo vašo pozornost, vi pa si želite samo še miru in tišine. Ste na poti k izgorelosti! Pomembno je, da se čim prej začnete zavedati svojih občutkov. Nihče ni superman in vsakdo potrebuje čas za počitek ter odklop od službenih skrbi.

 6. Družinski odnosi so vse bolj napeti
  Skrhani odnosi se ne zgodijo čez noč, ampak so posledica dolgotrajnih nesoglasij in trenj, ki se ne razrešijo ustrezno. Potrebno je imeti zdravo mero dela, počitka in zabave/sprostitve. Jo imate?

 7. Ne čutite se cenjene
  Ste pozorni in motivirani. Imate ideje, predloge, a menite, da vaš delodajalec ne opazi vašega dobrega dela in ne upošteva vaših idej. To traja dlje časa. Čas je, da na svojem znanju in izkušnjah gradite naprej drugje.

 8. V službi se dolgočasite
  Ja, tudi to je lahko razlog za menjavo zaposlitve. V službi preživimo velik del svojega časa, zato je pomembno, da imamo občutek doprinosa k uspehu podjetja, da nam je omogočena poklica ali osebna rast oziroma, da se pri delu dobro počutimo. Če nič od naštetega za vas ne velja, je smiselno začeti spremljati druge zaposlitvene priložnosti.

Če ste se prepoznali v eni ali več zgornjih situacijah, je čas, da razmislite o zamenjavi zaposlitve. Vaše zdravje in dobro počutje morata biti na prvem mestu. Le tako boste v končni fazi lahko učinkoviti in uspešni pri svojem delu. Boste torej res vztrajali pri zaposlitvi, ki vas ne osrečuje in tudi ne izpolnjuje vaših osnovnih pričakovanj?

Res je, da v službo hodimo predvsem zaradi plače. Obenem v naši službi zadovoljujemo številne druge naše potrebe, želje in motive – po sprejetosti, ugledu, moči, kreativnosti, učenju, zabavi, … Zato nikar ne vztrajajte nekje, kjer ste nesrečni. Trenutno je na trgu dela veliko priložnosti za zamenjavo zaposlitve. Vredno je že to, da vsaj preverite, kakšne so vaše zaposlitvene možnosti.

Alenka Kraljič, psihologinja in vodja razvoja v kadrovski družbi Trenkwalder


- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 06. 11. 2018
Zasavc.net - 29. 10. 2018
Zasavc.net - 29. 10. 2018
Zasavc.net - 20. 10. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net