Kosci in žanjice pod Mrzlico

V soboto, 28. julija, so se na ekološki kmetiji Marjana Lamperja v Trbovljah ponovno zbrali kosci in žanjice, ki so svoje delo opravili na star, tradicionalen način.

od Zasavc.net - 30. 07. 2018
Foto: Edi Hribšek

Članice Društva kmečkih žena in deklet Trbovlje so skupaj s članicami čemšeniškega, podkumskega in nekaterih drugih zasavskih aktivov v soboto zarana prijele za srpe. V tradicionalnih oblačilih so se lotile žetve pšenice na Kališu pod Mrzlico. Na kmetiji, ki ji po domače rečejo pri Lemevšek, so delali tudi moški. Ti so se lotili košnje na tako strmem bregu, da so si morali na čevlje nadeti dereze.

Delo, ki so ga začeli okrog pete zjutraj, je hitro steklo in bilo gotovo do osme, ko sonce še ni bilo prevroče. Po delu so se tako žanjice kot kosci okrepčali z malico.

Kmetija Lemevšek leži na območju Krajinskega parka Mrzlica na nadmorski višini 750 metrov. Teren je hribovit in zato zelo zahteven za obdelavo. Večidel je poraščen s pašniki in travniki, na njivah pridelujejo tudi ječmen, ajdo in piro. Vsako zadnjo soboto v juliju na kmetijo že več let prihajajo »v tabrh« bližnji in malo bolj oddaljeni sosedje ter na tak način ohranjajo staro izročilo medsosedske pomoči. Letos je bilo koscev sicer malo manj kot lani, a vseeno so svoje dobro delo s skupnimi močmi hitro opravili.

ZT


- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 07. 12. 2018
Zasavc.net - 07. 12. 2018
Zasavc.net - 06. 12. 2018
Zasavc.net - 06. 12. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net