Mlakarjeva o etnologiji v Zasavju

Roman Rozina, publicist, novinar in pisatelj, v Zagorju v galeriji Medija vodi Medijske večere z zanimivimi gosti. Večere pripravlja Delavski dom Zagorje. Enourni pogovor je tokrat razkril marsikaj, kar je povezano z zasavsko etnologijo. Kaj ne bi, gostja je bila namreč še čisto sveža Murkova nagrajenka Jana Mlakar Adamič.

od Zasavc.net - 11. 01. 2018
Foto: Vukašin Šobot

Jano Mlakar Adamič je Roman Rozina predstavil kot etnologinjo, muzejsko svetnico in publicistko. Mlakarjeva je prejemnica Murkove nagrade, najvišje nagrade v slovenski etnologiji, za leto 2017. Prejela jo je za znanstveno delo v etnološkem muzealstvu in zasavski kulturi. Leto 2018 je evropsko leto kulturne dediščine, zato je novo sezono pogovorov v okviru Medijskih večerov Rozina pričel z zanimivo sogovornico, ki pozna vse čare in čeri kulturne dediščine.

Mlakarjeva seveda vidi v kulturni dediščini priložnost za spoznavanje sebe. Zasavje je po njenem po marsičem posebno v slovenskem prostoru zaradi industrijskega razvoja, načina življenja in rudarstva, ki je oblikovalo se to skozi desetletja. Pri svojem delu je raziskovala predvsem vsakdanje življenje ljudi. Seveda je slišati enostavno, vendar je precej več kot to, saj je bilo vsakdanje življenje ljudi v Zasavju na različnih področjih povezano s socialnim statusom in na različnih področjih različno razvito. Gostja je predstavila nekatere zmotne predstave, ki so bile včasih pogojene tudi z aktualno družbeno ureditvijo.

Zavzela se je za ohranjanje dediščine. Še posebej je opozorila na rudarsko kolonijo Njiva v Trbovljah, ki je edinstvena in vredna ohranitve v celoti. Zanimiv pogovor je pokazal, da Zasavje poznamo premalo in še posebej, da je vredno ohranjati tisto, kar to regijo predstavlja v posebni luči.

MP


- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 05. 12. 2018
Zasavc.net - 05. 12. 2018
Zasavc.net - 04. 12. 2018
Zasavc.net - 04. 12. 2018
Zasavc.net - 30. 11. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net