Na Kopitniku borci

Pot spominov NOB v hrastniški občini obuja spomin na težke čase druge svetovne vojne in upora proti okupatorju. Pred davnimi 37. leti so jo skupaj oblikovali Združenje borcev NOB Hrastnik ter planinski društvi Hrastnik in Dol pri Hrastniku.

od Zasavc.net - 03. 07. 2018
Foto: Branko Klančar

Ena od poti se vije od spominskega obeležja Policijskega veteranskega društva Sever Zasavje na Novem Dolu čez Marno, mimo spomenika padlim v NOB v Turju do končnega cilja na Kopitniku. Vsako leto se pohoda udeleži veliko število ljudi. Prihajajo iz bližnjega Zasavja, Laškega, Rimskih Toplic, Zidanega Mosta, Radeč. Nekateri prehodijo celotno pot, drugi samo del. Vse pa druži spomin na NOB.

V soboto, 30. junija, so pri Lovski koči na Kopitniku pripravili prireditev, posvečeno zaključku Pohoda po poti spominov NOB v organizaciji Zveze združenj borcev za vrednote NOB Hrastnik. Slavnostni govornik na prireditvi je bil akademik dr. Matjaž Kmecl, član predsedstva Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. V kulturnem programu pa je sodelovala Steklarska godba Hrastnik. Bilo je nadvse slovesno z zastavami, harmoniko in postrojeno Revirsko spominsko četo, članico 1. spominskega Dolenjskega bataljona.

Slavnostni govornik dr. Matjaž Kmecl je v svojem govoru poudaril veliko moč in odločnost slovenskega naroda, ki se je uprl grožnjam okupatorja, da Slovenceizseli na Hrvaško, v Srbijo in Nemčijo. Spregovoril je o tem, da današnji osnovnošolci skoraj ničesar ne vedo o NOB, o poizkusih zanikanja pomena NOB s strani nekaterih družbenih skupin z nesramni lažmi in razobešanju nacističnih plakatov po Velenju.

Ob tej priložnosti je Združenje borcev NOB razvilo svoj novi prapor, ki bo nadomestil prejšnjega, že zastarelega in neuglednega. Iz rok predsednika Združenja MartinaMlinarjaga je prevzel praporščak Franc Šantej.

Ob zaključku prireditve so podelili priznanja tistim pohodnikomki so pot prehodili petkrat ali več. Iz rok podpredsednika Združenja borcev in predsednika Planinskega društva Dol Vitka Jeriča so jih prejeli: za petkratno prehojeno pot Ivo Kovač in Alojz Jeraj, za desetkratno: Marjan Bastič, Niko Guid, Olgi Pergar in Marjan Pergar. Petnajstič je pot prehodil Karel Koritnik. Za udeležbo na vseh 35. pohodih pa sta priznanje prejela Jožica Dovjak in Jože Dovjak. Prireditev je povezoval Drago Kopušar. Sledil je neuradni del ob partizanskem golažu in tovariškem druženju.

Milko Plahuta


- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 17. 11. 2018
Zasavc.net - 14. 11. 2018
Zasavc.net - 14. 11. 2018
Zasavc.net - 13. 11. 2018
Zasavc.net - 13. 11. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net