Oceanovih pet

Založba Ocean je avgusta praznovala 5. obletnico ustanovitve. Obeležila jo je z izidom nove knjige.

od Zasavc.net - 07. 09. 2018
Nataša Detič. Foto: TPK

V petih letih se je Založba Ocean z izdanimi 18 knjižnimi naslovi odlično usidrala na slovenski knjižni trg. Postala je prepoznavna z naslovi kakovostne literature za otroke, mladostnike in odrasle. Njihova trenutno najpopularnejša naslova sta slikanica za vse generacije Ljubezen in mladinski roman Čudo v prevodu Boštjana Gorenca Pižame. Čudo se je prodal v 6800 (za Slovenijo neverjetnih) izvodih. Z enakim navdušenjem so bralci sprejeli tudi nadaljevanje romana o Augustu Pullmanu, dečku s hudo deformacijo obraza. Gre za zgodbe njegovih sošolcev, ki so se tako ali drugače odzivali na Augustovo drugačnost. Prva v nadaljevalni seriji je izšla Julianova zgodba, ki se je v enem letu prodala v 1800 izvodih. Natanko ob peti obletnici založbe je izšla še Charlottina zgodba. Obe je prevedel Boštjan Gorenc.

Založba Ocean sodeluje tudi z zasavskimi ustvarjalci. Tako je izdala slikanici Kodra in Čudovita novica avtorice Barbare Lekše in slikanico Ženičke in strički za daljnimi grički avtorice Nine Jelen.

Prepoznavni so še naslovi založbe, ki sodijo med literaturo za odrasle. To so Piton na kolesu avtorja Boštjana Isteniča, poletno obarvan roman Nisem Penelopa hrvaške avtorice J. H. Helenice, Zbrka poezije, pod katero se je podpisala Zala Đurić Ribič, in knjiga Naj gre za jezik, v kateri dr. Marko Stabej razmišlja o sodobni slovenščini.

Založbo Ocean je ustanovila Nataša Detič iz Zagorja, ki se je za samostojno pot odločila po enajstih letih dela v založništvu. Sicer se je s knjigo srečevala že več let tudi kot lektorica strokovnih zbornikov in monografij, urednica poljudnoznanstvenih priročnikov, urednica osnovnošolskih in srednješolskih učbenikov, vodja znanstvene založbe, lektorica leposlovja, moderatorka na predstavitvah knjig in direktorica programov splošne založbe. Kot je povedala, delo ni enostavno, a s knjigami rada in s srcem dela. Vesela je, da so bralci prepoznali kakovost Oceanovih knjig in ima založba vsako leto več stalnih strank, ki se rade vračajo oziroma kupijo vsako Oceanovo novo izdano knjigo. Poleg 18 naslovov se je v petih letih nabralo še sedem ponatisov, kar kaže na to, da se Oceanove knjige dobro prodajajo. Po mnenju Nataše Detič so za ta uspeh zaslužni tudi bralci, ki svoje pozitivne izkušnje »od ust do ust« delijo s prijatelji in znanci, nekateri pa tudi s sledilci na družbenih omrežjih. Pomembna je še vloga učiteljev, ki Oceanove knjige priporočajo v branje svojim učencem (pogosto pa tudi njihovim staršem).

Tudi v prihodnje bo Založba Ocean ostala zvesta realističnemu mladinskemu leposlovju, za katero si je v petih letih uspela ustvariti tržišče. Slovenskim bralcem, ki jih je očarala zbirka Čudo, pa obljublja, da si bodo po Julianovi in Charlottini zgodbi naslednje leto lahko prebrali tudi Christopherjevo. Knjige so na voljo na prodajnih mestih v knjigarnah in trgovinah ter v Oceanovi spletni knjigarni. Vsako leto konec novembra pa se Založba Ocean predstavi s čudovito stojnico na Slovenskem knjižnem sejmu v ljubljanskem Cankarjevem domu.

TPK


- oglaševalski prostor -

- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 10. 11. 2018
Zasavc.net - 09. 11. 2018
Zasavc.net - 09. 11. 2018
Zasavc.net - 06. 11. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net