Plavanje v Trbovljah

V Plavalnem klubu (PK) Trbovlje so strnili zgodovino plavanja v trboveljski dolini, ki se izvaja že od leta 1935, ko je bil klub ustanovljen.

od Zasavc.net - 17. 05. 2018
Foto: arhiv kluba

V Trbovljah so v začetku treninge izvajali v 33-metrskem bazenu. Po izgradnji 50-metrskega letnega bazena leta 1956 je klub dobil odlične pogoje za izvajanje plavalnih treningov v letnem delu sezone. Leta 1972 se je tedanje vodstvo Cementarne Trbovlje odločilo za izgradnjo 25-metrskega pokritega bazena, ki je bil na voljo tudi trboveljskim plavalcem, vse do leta 2007. V tem letu je delovalo sedem skupin in klub je štel 150 članov.

Trenutno v njem izvajajo štiri aktivnosti, in sicer začetni tečaji plavanja, nadaljevalne šole plavanja, športne šole plavanja in tekmovalno plavanje. Od zaprtja bazena v Cementarni, tekmovalci v zimskem delu sezone trenirajo v bazenu v Hrastniku, od junija do avgusta pa na letnem bazenu v Trbovljah. Trenerja tekmovalne skupine sta Darko Raušl Ruf in Peter Zupančič. V tekmovalni skupini je trenutno 25 plavalcev. Šola plavanja in tečaji za neplavalce se od leta 2007 izvajajo v bazenu doma starejših Franc Salamon Trbovlje skozi celo leto. Šola plavanja se izvaja dvakrat tedensko, kjer otroci izpopolnijo znanje pridobljeno na tečaju plavanja in se dodatno naučijo tehnike plavanja kravl, prsno in hrbtno. Vešči so tudi skokov na glavo in osnovnih elementov plavalnih obratov. Trenutno je v šoli plavanja 22 otrok, od starosti 4 do 7 let.

Občasno klub izvaja tudi tečaj plavanja. Traja 10 ur in je namenjen otrokom neplavalcem, starim od štiri do sedem let. Z njim otroci premagajo strah pred vodo in se naučijo preplavati vsaj pet metrov v »svoji tehniki«. Za otroke od štiri do deset let bo klub v poletnih mesecih izvajal tritedensko nadaljevalno šolo na letnem bazenu. Že maja pa bodo za neplavalce na bazenu doma starejših izvedli tudi tečaj plavanja.

Šolo plavanja in začetne tečaje izvajajo vaditelji z dolgoletnim stažem treniranja in opravljenimi potrebnimi licencami Plavalne zveze Slovenija ali Fakultete za šport: Nina Verdel, Luka Zupan, Nuša Bočko, Neža Kurnik, Maja Lindič in Bogdan Kovčan.

Vaditelji uporabljajo tudi metodo poučevanja, pri kateri uporabljajo rekvizit »jajčka«, ki ga drugi klubi ne poznajo in ne uporabljajo. To so podrobneje opisali tudi za revijo Fakultete za šport.

ZT


- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 16. 10. 2018
Zasavc.net - 11. 10. 2018
Zasavc.net - 09. 10. 2018
Zasavc.net - 03. 10. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net