Po poteh Soške fronte

Hrastniški častniki so se podali na 19. spominski pohod Po poteh Soške fronte.

od Zasavc.net - 04. 12. 2017
Foto Marino Brečko

V soboto, 2. decembra, se je 24 članov OZSČ Hrastnik in njihovih svojcev udeležilo tradicionalnega pohoda Po poteh Soške fronte, ki ga je že devetnajstič organiziralo OZSČ Nova Gorica. Na zbirnem mestu v Kostanjevici na Krasu se je zbralo skoraj 500 udeležencev iz vse Slovenije. Po uvodnem pozdravu Stanka Dužiča, predsednika OZSČ Nova Gorica, in general majorja Alojza Šteinerja so šli Hrastničani malo po 9. uri na pot.

Tudi letošnjo traso je odlično pripravil Mitja Močnik iz OZSČ Nova Gorica. Potekala je od Kostanjevice na Krasu, mimo Lojzove in Klobasje jame, do vasi Novelo, potem pa ob Krompirjevi jami do vasi Temnica, kjer je bil cilj pohoda.

V prvem delu poti so si pohodniki ogledali cerkev v Kostanjevici na Kraju (nekdanjo kostnico), nekdanji center obrambne vzgoje Teritorialne obrambe v obdobju 1990-1991, staro gradišče na Grmači in se seznanili z dogajanji v prvi svetovni vojni v neposredni okolici ter Lojzovo in Klobasjo jamo, kjer so se seznanili z delovanjem jamarskega gradbenega oddelka VII. korpusa cesarsko-kraljeve vojske v letih 1916/17 na območju Krasa.

V vasi Novelo so imeli kratek postanek, kjer so presenetili pohodnike s tradicionalno zasavsko klobaso – jetrnico. Po okrepčilu in počitku so nadaljevali pot in si ogledali še del trase normalnotirne vojaške proge Dutovlje/Skopo – Kostanjevica na Krasu, kjer so jim predstavili izgradnjo in uporabo proge v času prve svetovne vojne, Krompirjevo in Municijsko jamo ter vas Temnico, kjer se je letošnji pohod tudi zaključil. Po kratki slovesnosti so pohodniki dan zaključili v vojašnici Ajševica, kjer so organizatorji poskrbeli za obilno malico in prijetno druženje.

Jani Zore


- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 16. 10. 2018
Zasavc.net - 15. 10. 2018
Zasavc.net - 11. 10. 2018
Zasavc.net - 09. 10. 2018
Zasavc.net - 09. 10. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net