Počastili zavetnico rudarjev

Društvo RMED Srečno Zagorje je 4. decembra že peto leto zapovrstjo pripravilo prireditev v počastitev svete Barbare, zaščitnice rudarjev.

od Zasavc.net - 07. 12. 2017
Foto: arhiv društva

»Obujanje rudarske tradicije nam je zlezlo pod kožo. V čast in ponos nam je, da smo Zagorjani, ki smo zrasli na premogu,« je bilo slišati med člani društva, ki so pripravili zdaj že tradicionalno prireditev v čast zavetnici rudarjev.

Začeli so jo z rudarsko himno in pozdravnim govorom predsednika društva Boruta Fliska pri spomeniku rudarskim rodovom v Toplicah.Ob zvokih Pihalnega orkestra Svea Zagorje je svečana povorka čete uniformiranih rudarjev pod vodstvom starešine Francija Brinovca krenila do delavskega doma.

V kulturnem programu pred KC Delavski dom Zagorje so obudili spomin na rojaka Mileta Klopčiča, ki je svoje otroštvo preživel v Zagorju in je tudi v svojih delih upodobil takratno težko življenje proletariata v rudarskih revirjih. Ob zelo doživeti recitaciji pesmi Drečnik Andrej govori, so zbrani občutili tiste težke čase rudarjenja. K tej upodobitvi časa sta svoj glasbeni del s pesmijo Danila Bučarja Delavec dodala še Rihard Majcen ob spremljavi Jerneja Pikla.

Prireditev je popestrila hudomušna recitacija iz knjige Vlada Garantinija - Frpruh z naslovom Knapovski intervju. Ob koncu prireditve je nekaj vzpodbudnih besed društvu namenil tudi direktor občinske uprave Rudi Medved.

V kulturnem programu sta sodelovala Rudarski pevski zbor Loški glas, ki ga vodi Alenka Flere Pavlič in Pihalni orkester Svea, pod vodstvom Petra Kudra.

Sledilo je druženje ob kipu svete Barbare na toplem v avli KC Delavski dom ob pravi knapovski malici in sladkih ter slanih prigrizkih knapovskih žena.

V počastitev svete Barbare je bila ob 18. uri v cerkvi sv. Petra in Pavla maša, ki so se je udeležili tudi uniformirani rudarji.

MMR


- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 31. 10. 2018
Zasavc.net - 23. 10. 2018
Zasavc.net - 20. 10. 2018
Zasavc.net - 19. 10. 2018
Zasavc.net - 16. 10. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net