Podaljševanje zapiranja RTH

Poslanka SMC Vojka Šergan je v ponedeljek, 19. februarja, v zakonodajni postopek vložila novelo zakona o postopnem zapiranju rudnika Trbovlje-Hrastnik in razvojnem prestrukturiranju regije. Z njo želi zagotoviti dovolj časa in sredstev za dokončanje zapiralnih del in ohranitev rudarske dediščine.

od Zasavc.net - 21. 02. 2018
Foto: osebni arhiv

Prvopodpisana pod novelo Vojka Šergan želi, da država zagotovi dovolj časa in sredstev za dokončanje vseh aktivnosti, ki jih je treba izvesti v skladu s prvim in devetim odstavkom 98. člena zakona o rudarstvu, ki zahteva, da se pred pridobitvijo odločbe o prenehanju pravic in obveznosti nosilca rudarske pravice izključi nevarnost za zdravje ali življenje ljudi in živali ter možne povzročitelje onesnaževanja okolja oziroma predvidljive škode na objektih in okolju in za ohranjanje oz. revitalizacijo rudarske dediščine.

Poslanka Vojka Šergan je poudarila: »Z novelo zakona želimo zagotoviti finančna sredstva za zapiralna dela RTH v okviru 89,9 milijona evrov visokega zneska sheme že odobrene državne pomoči. Gre torej za plačilo oziroma financiranje izvedenih zapiralnih del, ki se bodo izvajala do 31. decembra 2018. Nadalje želimo vzpostaviti zadostno in učinkovito izvajanje monitoringa na saniranih površinah in jamskih objektih v skladu s programom izvajanja monitoringa, ki bi se izvajal še najmanj dve leti po zaprtju RTH. S spremembami zakona pa je predvidena tudi trajna obnova in ohranitev rudarske dediščine, s čimer bi pripomogli k razvoju turizma na območju Zasavja.« Dodala je še: »Novelo zakona, ki je usklajena z RTH, lokalno skupnostjo ter je nastala v sodelovanju s finančnim ministrstvom in ministrstvom za infrastrukturo, Stranka modernega centra podpira, svojo podporo zakonu pa so izrazili tudi v koaliciji.«

MP


- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 10. 12. 2018
Zasavc.net - 10. 12. 2018
Zasavc.net - 08. 12. 2018
Zasavc.net - 05. 12. 2018
Zasavc.net - 04. 12. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net