Pogled v rudarski stan

Rudarski muzej Zagorje, ki je v prenovljeni podobi odprt od 26. septembra 2015, je lani obiskalo 3000 gostov, ki so si ogledali zanimivo zbirko in izkusili kanček rudarskega utripa v rudniškem rovu.

od Zasavc.net - 08. 02. 2018
Foto: arhiv muzeja

»Ogled Rudarskega muzeja Zagorje je sestavljen iz treh sklopov, ki se med seboj vsebinsko prepletajo« je povedal vodja Rudarskega muzeja Zagorje Simon Omahne. V prvem delu si obiskovalci v strojnici ogledajo zgodovino rudarjenja v zagorski dolini, ki ga popestrimo z ogledom filma, v katerem je 250 let zgodovine rudarjenja strnjenih v 20 minut. Film gledalca posrka v čas, ko so v Zagorju vsakodnevno nakopali velike količine premoga. Po koncu filma se obiskovalci odpravijo v imitiran jamski rov, kjer lahko doživijo občutek bivanja globoko pod zemljo. V njem jim pokažejo različne vrste podporij in opremo, ki so jo pri svojem delu uporabljali rudarji. Sledi še ogled različne jamske mehanizacije, razstavljene na ploščadi pred muzejem.

Muzej ponudbo vseskozi dopolnjuje. Najnovejša pridobitev so unikatne majice z motivom Rudarskega muzeja Zagorje, ki so naprodaj v muzeju. Obiskovalci se lahko okrepčajo z rudarsko malico, se odločijo za nakup katerega izmed spominkov, za večje skupine pa lahko organizirajo prikaz tako imenovanega skoka v rudarski stan, tj. starega rudarskega običaja skoka čez kožo. Pripravijo lahko tudi prihod Perkmandeljca, ki ogled začini z značilnim rudarskim humorjem. Obiskovalci lahko svoj obisk nadaljujejo v Zagorju, kjer si lahko ogledajo Galerijo Medija v Weinbergerjevi hiši ter spominsko sobo opernega pevca Ladka Korošca.

V zadnjem letu so v muzeju s pomočjo Rudnika Trbovlje Hrastnik in društva RMED Srečno Zagorje dodatno obogatili zbirko rudarskih eksponatov. Eden večjih eksponatov, rudniška lokomotiva, stoji ob informacijski tabli Rudarskega muzeja Zagorje ob glavni cesti in bo v prihodnosti tudi popolnoma prenovljen.

Od odprtja prenovljenega muzeja so v njem našteli že nekaj tisoč obiskovalcev. Samo v lanskem letu pa 3000. »Verjamemo, da bo v prihajajočem letu zanimanje še večje,« dodaja Simon Omahne, »hkrati pa vabim tudi bralce, ki nas še niso obiskali, da pridejo. Ne bo vam žal.«

ZT


- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 13. 12. 2018
Zasavc.net - 12. 12. 2018
Zasavc.net - 12. 12. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net