Praznovalo Prosvetno društvo Turje

Turje je slikovita vas v hrastniški občini, mimo katere pelje cesta v Gore in na Kopitnik. V Zasavju so znani predvsem po vsakoletni odmevni gasilski veselici s kmečkimi igrami, manj znano pa je, da praznujejo letos 70 let Prosvetnega društva Martin Orožen.

od Zasavc.net - 04. 12. 2017
Foto: Fanči Moljk

V soboto, 2. decembra, so v nekdanji šoli v Turju pripravili slovesnost, kamor so povabili številne igralce, ki so v vseh teh letih sodelovali, prišlo pa je tudi veliko drugih obiskovalcev od blizu in daleč.

Vojka Grešak, predsednica KS Turje-Gore, in Pavle Železnik, predsednik društva, sta najprej pozdravilaElico Urbajs, rojeno Grešak, ki je edina še živeča ustanoviteljica tega kulturnega društva. Poleg nje so sedeli v prvi vrsti še Minka in Edi Babičter Cirila Peklar, najstarejši igralci.

Še pred začetkom prireditve so si obiskovalci ogledali razstavo, bogat pregled dela vseh teh let, kjer je bilo zanimivo videti, da so včasih igre prepisovali na roke. Pripravili so jo Martina in Pavle Železnik ter Cvetka Železnik, ki so bili tudi sicer gonilna sila te prireditve.

V kulturni programu so otroci z mentorico Heleno Napret peli in plesali ter se zabavali z nekdanjimi otroškimi igrami. Na kitaro, citre in harmoniko so odlično igrali Tea Peklar, Nik Selič, Urh Mokotar in Urša Šmid. Harmonikarja Nika in Tejo poučuje na primer njun ded Branko Peklar, nekdanji član popularnih Zasavcev. Za presenečenje pa so poskrbeli člani folklorne skupine iz Trbovelj s slikovitimi ljudskimi plesi in igranjem na domače inštrumente – rifl mašino, žago, …

Minka Babič, živi leksikon zgodovine Turja in okolice, je razložila, zakaj so društvo poimenovali po njenem očetu Martinu Orožnu. Bil izjemno aktiven na vseh področjih kulturno političnega delovanja. Kot krščanski socialist, napreden kmet in zaveden Slovenec, se je priključil OF in bil leta 1941 že aretiran. Ustrelili so ga v Starem piskru leta 1942. Iztok Železnik je prebral njegovo poslovilno pismo, Jože Razpotnik pa odlomek iz knjige 1204 dni teme, kjer je dogodek opisal tudi njegov ded Franjo Zore.

Slikovito in duhovito je bilo tudi pripovedovanje starih zgodb, ki jih je vešče vleklaiz posameznikov z vprašanji Vojka Grešak. Tako so mladi na primer izvedeli, da so včasih cele igre prepisovali na roke ali da so hodili tudi pozimi igrat v tri ure oddaljene vasi - peš. Zatrjevali so, da so bili ob tem srečni in zadovoljni. Druženje ob kulturni dejavnosti je še posebno dragoceno za odraščajočo mladino. Se socializirajo, ohranjajo kulturno dediščino in pametno izkoriščajo svoj prosti čas. V zadnjih letih pa je vedno teže dobiti mladino na vaje ob določeni uri, pravijo. A Turjanci ne bodo vrgli puške v koruzo.

Fanči Moljk


- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 15. 10. 2018
Zasavc.net - 12. 10. 2018
Zasavc.net - 10. 10. 2018
Zasavc.net - 09. 10. 2018
Zasavc.net - 08. 10. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net