Predpremiera filma o bosanskem planinskem konju

V Delavskem domu Zagorje je predpremiera televizijskega dokumentarnega filma o bosanskem planinskem konju prepričala gledalce. Film je gledljiv, zanimiv, narejen z občutkom, lepo posnet in zmontiran ter vsebinsko in sporočilno močan.

od Zasavc.net - 03. 02. 2018
Foto: Bojan Šibila

Ekipa Regionalnega centra Maribor TV Slovenija je prvič predstavila kruto usodo nekoč zelo priznane konjske pasme bosanskega planinskega konja septembra 2017 v oddaji O živalih in ljudeh. Potem pa so pričeli snemati in ustvarjati dokumentarni film o tej izumirajoči vrsti konj v sodelovanju z Mednarodnim združenjem rejcev bosanskih planinskih konj, ki ima sedež v občini Zagorje ob Savi. Na Podkumu ima kobilarno teh konj, imenovano Ergela Planido, Anton Dolinšek. Dolinšek je tudi eden od pričevalcev zanimivih dejstev o zgodovini in sedanjosti te konjske vrste.

Film je ustvarila ekipa pod vodstvom Mojce Recek, ki je po predpremieri povedala: »Zadovoljna sem s filmom. Dokumentarec smo se odločili posneti zaradi usode te pasme konj, ki se nas je dotaknila.«

Film o eni najstarejših, prvobitnih pasem konj, ki ji je uspelo ohraniti vse najboljše lastnosti prednika, je poziv za ohranitev tega konja. Na Balkanu in v nekaterih drugih državah Evrope jih je samo še okrog 200, samo okrog 80 je plemenskih živali. To pomeni, da je ta žival izjemno ogrožena. V filmu prikazujejo zgodovino bosanskih konj, ki jih je bilo izjemno veliko v nekdanji Jugoslaviji, ta pasma je bila daleč najbolj razširjena. Ti konji so bili odlični delovni konji, v prvi svetovni vojni so imeli odločilno vlogo v vojski Avstro Ogrske na vseh frontah. Tudi v Jugoslovanski narodni armadi je bil ta konj izjemno cenjen. Prav tako je bil izjemen za prenos tovora. V zadnjih desetletjih je konj izgubil na veljavi. V filmu je prikazan propad najpomembnejše kobilarne v BiH in propad čred bosanskih konj. Kot je povedal eden izmed avtorjev odlične razstave o teh konjih Branko Klančar je bil grozljiv povratek v predel BiH, kjer je pred leti fotografiral v divjini čredo več kot 60 konj. Ko so se pred kratkim vrnili tja, jih je bilo le še 16.

Film prikazuje zgodovino tega konja, na področje Slovenije so jih pripeljali Uskoki pred okrog 500 leti. V filmu prikazujejo različne obrti, ki so bile povezane s konji, o njih pa pripovedujejo ostareli bosanski mojstri in mojstrice. Strokovnjaki pa v filmu predstavijo značilnostih pasme, razvoj, sedanje stanje in kobilarne, kjer se predvsem zasebniki trudijo, da bi ohranili vrsto. Zaenkrat voz vlečejo tri večje kobilarne v Bosni, na Hrvaškem in Sloveniji, počasi pa se jim pridružujejo še drugi rejci, ki ustanavljajo nove manjše kobilarne na področju Balkana. Vsi upajo, da bodo to vrsto konj ohranili.

MP


- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 16. 10. 2018
Zasavc.net - 16. 10. 2018
Zasavc.net - 15. 10. 2018
Zasavc.net - 15. 10. 2018
Zasavc.net - 14. 10. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net