Prehransko dopolnilo ≠ zdravilo

Prehranska dopolnila so živila, katerih namen je dopolnjevati običajno hrano. So koncentriran vir posameznih ali kombiniranih hranil ali drugih snovi s hranilnim učinkom. V prometu so v obliki kapsul, pastil, tablet, ipd., kar lahko potrošnika oz. bolnika zmede in misli, da uživa zdravilo.

od Zasavc.net - 22. 09. 2018
Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Prehranskim dopolnilom ne smemo predpisovati zdravilnih učinkov. Se pa med prehranskimi dopolnili najdejo tudi snovi, ki so tudi učinkovine zdravil brez recepta – glukozamin, hondroitin, ginko, baldrijan, … Pogosto so v nižjih vrednostih oz. so označeni nižji dnevni odmerki, kot je to pri zdravilih.

Potrebno je vedeti, da je pri zdravilih dokazana kakovost, klinična učinkovitost in, kar je zelo pomembno, dokazana je vsebnost učinkovine. Pri proizvodnji zdravil je potrebna sledljivost in ponovljivost izdelave – tako je npr. zagotovljeno, da se proizvaja iz istega dela rastline, z enakim topilom, v enakem razmerju med količino topila in rastline. Na koncu proizvajalci tudi s kemičnimi analizami zagotavljajo enako sestavo različnih serij.

Če boste v dilemi med dvema »enakima« izdelkoma, vam bomo v lekarni najprej ponudili zdravilo rastlinskega izvora. Druga izbira so izdelki znanih proizvajalcev, ki upoštevajo predpise dobre proizvodne prakse.

Seveda pa imajo tako kot zdravila tudi prehranska dopolnila neželene učinke. Prav tako lahko tudi stopajo v interakcije z zdravili na recept. Zato je potrebno, da se pred vsako uporabo posvetujete s farmacevtom ali zdravnikom. Kritične skupine bolnikov, kjer je posebej potrebna previdnost, so starostniki in kronični bolniki, bolniki z rakom, bolniki pred operacijo in po njej, bolniki po presaditvi organov, bolniki, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi. Rizična skupina so tudi nosečnice in doječe matere ter otroci.

Ne pozabite, da je raznovrstna uravnotežena prehrana, telesna aktivnost in pozitiven odnos do okolja in soljudi temelj našega zdravja.

Nasvet je povzetek knjižice, ki jo je izdalo Slovensko farmacevtsko društvo ob Dnevu slovenskih lekarn in jo nadete tudi na povezavi: http://www.sfd.si/modules/catalog/products/prodfile/14dsl.pdf.


Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.lekarna-pusnik-logo

- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 02. 12. 2018
Zasavc.net - 01. 12. 2018
Zasavc.net - 17. 11. 2018
Zasavc.net - 06. 11. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net