Rudarji počastili praznik svete Barbare

Na dan, ko goduje sveta Barbara, se je Rudarsko muzejsko in etnološko društvo srečno Zagorje zavetnici rudarjev poklonilo s kulturno prireditvijo.

od Zasavc.net - 06. 12. 2018
Foto: arhiv RMED srečno Zagorje

Ob prazniku svete Barbare, zaščitnice rudarjev, 4. decembra, je Rudarsko muzejsko in etnološko društvo srečno Zagorje že šestič organiziralo prireditev s tradicionalno svečano povorko uniformiranih rudarjev in drugih obiskovalcev ob zvokih Pihalnega orkestra SVEA Zagorje. Povorka je potekala od spomenika rudarskim rodovom do Kulturnega centra Delavski dom, kjer so organizatorji pripravili druženje ob kipu svete Barbare.

Prireditev se je letos prvič odvijala pred portalom Aleksandrovega rova v Toplicah. Začela se je z rudarsko himno in pozdravnim govorom predsednika društva Antona Kobana. Prireditev je povezovala Marija Topole.

Zagorjani so bili 250 let tesno povezani z rudarstvom. V Toplicah so ropotali jamski vozički, skozi mesto je najmanj dvakrat dnevno peljala stara lokomotiva na premog in sprehajali so se ob potoku Medija, ki je imel značilno temno sivorjavo barvo. V zagorski dolini skoraj ni bilo družine, ki ne bi bila povezana z rudnikom in rudarstvom. V takšni rudarski družini je zrasel in se skalil v umetnika tudi slikar Milan Razboršek. In prav zato se je odzval pobudi društva RMED srečno Zagorje in v zahvalo svojim prednikom in vsem zagorskim rudarjem na pregrado oziroma zadelko v Aleksandrovem rovu naslikal motiv rudarjev iz preteklosti, ko za delo v jami še niso uporabljali čelad. Zdaj je umetniška slika nameščena na zadelko Aleksandrovega rova, neposredno ob kipu svete Barbare, zaščitnice rudarjev, in bo bogatila rudarsko dediščino za nas in za prihodnje generacije.

V dobrih petih letih delovanja društva se aktivni člani ves čas ukvarjajo z razmišljanjem, kaj, kje in kako bi lahko še popestrili in obogatili rudarsko dediščino. Tako so letos v soglasju z občino postavili kip svete Barbare nazaj v kamrico Aleksandrovega rova, kjer je nekoč že bil, potem pa je bil zaradi okoliščin tistega časa grobo odstranjen.

Program je nadaljeval Rihard Majcen, ki je prebral odlomek iz zapisa Sveta Barbara – zavetnica rudarjev nekoč in danes. Sledila je še blagoslovitev kamrice s kipom svete Barbare, ki sta jo opravila upokojeni ljubljanski nadškof dr. Anton Stres in zagorski župnik Maksimiljan Jani Tušak. Obredu je prisostvoval tudi nekdanji zagorski župnik Marko Burger. Po končanem obredu je Rudarski pevski zbor Loški glas zapel še pesem Sveta Barbara.

Starešina rudarske čete Franci Brinovec je vse prisotne povabil v svečano povorko, še prej pa povedal, da je prireditev sofinancirala Občina Zagorje ob Savi, ki bo ob 5. obletnici obstoja društva omogočila tudi izdajo brošure Jašek.

Sledila je svečana povorka ob zvokih Pihalnega orkestra SVEA Zagorje in druženje v Kulturnem centru Delavski dom. Ob 18. uri je bila v farni cerkvi sv. Petra in Pavla tudi praznična maša.

MMR


- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 07. 12. 2018
Zasavc.net - 07. 12. 2018
Zasavc.net - 06. 12. 2018
Zasavc.net - 06. 12. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net