Rudarsko praznovanje v Zagorju

Rudarsko muzejsko in etnološko društvo Srečno Zagorje je 3. julija pred Rudarskim muzejem v Kisovc že petič pripravilo svečano proslavo ob prazniku slovenskih rudarjev in pripravili peti častni skok čez kožo v častni rudarski stan.

od Zasavc.net - 05. 07. 2018
Foto: Metka Šum

Svečano prireditev so začeli z rudarsko himno Stan rudarski bodi nam pozdravljen, ki jo je zapel Rudarski pevski zbor Loški glas pod taktirko. Društvuruštvu, ki je bilo ustanovljeno pred petimi leti, letos predseduje novi predsednik Anton Koban, ki je v pozdravnem govoru pozdravil prisotne, čestital za praznik in zaželel prijetno druženje. Slavnostni govornik je bil pobudnik in ustanovni član društva Marijan Manfredo, ki je spregovoril predvsem o vrlinah in etiki, ki je med rudarji še posebej pomembna in tudi prisotna.

3. julij, praznik rudarjev smejo še posebej ponosno praznovati zagorski rudarji, saj je praznik slovenskih rudarjev v spomin na tridnevno gladovno stavko, ki so jo leta 1934 začeli prav rudarji v jami Kotredež in se je potem razširila na vse jame po Zasavju in po Slovenije ter zajela vse gospodarske panoge.

Že takrat so rudarji s stavko dokazali, da je na poti do cilja potrebno stopiti skupaj. Zaradi težkega in nevarnega dela globoko pod zemljo in razmer, v katerih so delali, se je med rudarji rodilo veliko tovarištvo in enotnost ne glede na narodno, versko, politično ali etično pripadnost. RMED Srečno Zagorje želi povezovati vse in vsakogar, ki se ga je rudarjenje v teh naših krajih dotaknilo ali vsaj oplazilo oziroma ga zanima in spoštuje rudarsko preteklost.

Društvo skuša rudarsko dediščino predstaviti tudi mladim. Učenci so nekatere zgodbe zlili na papir, nekaterim so na prireditvi lahko prisluhnili, hkrati pa so likovna in literarna dela učencev OŠ Toneta Okrogarja, PŠ Šentlambert tudi razstavili. O stoletnici smrti pisatelja Ivana Cankarja so prisluhnili Rihardu Majcnu in očenašu hlapca Jerneja. Prireditev je popestril z recitacijama tudi član društva, upokojeni rudar in pesnik Maks Marinčič.

Sledil je svečani del prireditve s petim častnim skokom čez kožo. Starešina rudarke čete Franci Brinovec je v častni rudarski stan povabil 6 častnih skakačev. V častni rudarski stan so skočili: Franc Mlinar, Matjaž Švagan, Andrej Radej, Leopold Flere, Maja Malovrh Repovž in Ivan Omahen. Slavnostni peti skok čez kožo so zaključili s pesmijo Luč izginja pod zemljo in Rudarskim pevskim zborom Loški glas. V prešerno druženje je vse popeljal še pevski nastop Knapovskih punc. Prireditev je povezovala Maja Malovrh Repovž. V prijetnem ambientu pred Rudarskim muzejem so druženje zaključili z družabnim srečanjem in pravo knapovsko malico.

MMR


- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 17. 11. 2018
Zasavc.net - 14. 11. 2018
Zasavc.net - 14. 11. 2018
Zasavc.net - 13. 11. 2018
Zasavc.net - 13. 11. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net