September najbolj varen, motoristi se precenjujejo

Javna agencija RS za varnost prometa je na novinarski konferenci 9. januarja predstavila stanje varnosti cestnega prometa v Sloveniji v lanskem letu in letošnje načrte.

od Zasavc.net - 09. 01. 2018
Foto: arhiv ZT

Lani je bilo v Sloveniji najmanj prometnih nesreč, odkar jih pristojni štejejo. Manj je bilo tudi umrlih in poškodovanih. Število umrlih udeležencev je bilo lani celo najmanjše v zadnjih 60 letih. »S takšnimi rezultati se približujemo ciljem, zastavljenim v nacionalnem programu varnosti cestnega prometa,« so povedali na Agenciji.

Podatki za Slovenijo

Lani je na slovenskih cestah umrlo 106 udeležencev cestnega prometa, kar je 24 manj kot v prejšnjem letu. 831 je bilo hudo poškodovanih (to je 19 manj kot v letu 2016), 6.875 pa lažje telesno poškodovanih (kar je 731 manj kot v letu 2016).

Podatki za Zasavje

Na zasavskih cestah so lani umrli trije udeleženci. Od tega dva v Litiji in eden v Hrastniku. 17 oseb se je v prometnih nesrečah huje poškodovalo, od tega pet v Hrastniku, po trije v Litiji in Trbovljah, šest pa v Zagorju. Lažje poškodovanih udeležencev prometnih nesreč v Zasavju je bilo 117, od tega 22 v Hrastniku, 36 v Litiji, 17 v Trbovljah in 42 v Zagorju.

Najpogostejši vzroki prometnih nesreč

Ključni vzroki za nastanek prometnih nesreč so po analizah Agencije: neprilagojena hitrost, alkohol in nepravilna smer ali stran vožnje. Lani so bili na cestah najbolj ogroženi motoristi, ki – po mnenju Agencije – vse pogosteje precenjujejo svoje sposobnosti, podcenjujejo pa cesto, ki je ravno v spomladanskih mesecih zaradi peska in še ne segretega asfalta najbolj nevarna.

Problematični spomladanski meseci

Največ ljudi je življenje v prometnih nesrečah izgubilo od marca do maja, poletni meseci so bili varnejši kot leto nazaj, posebej pa izstopa september – ki se je v zadnjih 25 letih izkazal za najbolj varen mesec glede števila umrlih. Lani septembra je v nesreči izgubila življenje ena oseba.

Umrlo največ voznikov osebnih vozil

Med umrlimi v prometnih nesrečah je bilo največ voznikov osebnih avtomobilov, kar 32, in voznikov motornih koles, kar 24, sledijo potniki v vozilih. Zabeležili pa so izboljšanje pri pešcih in kolesarjih.

Letošnji načrti

Policija bo v letošnjem letu posebno pozornost namenila povečanju nadzora ter poenostavitvi prekrškovnega postopka, ki trenutno otežuje izvajanju učinkovitega nadzora hitrosti na cestah. Poskušali bodo zagotoviti tudi dodatne kadre za nadzor prometa.

V Agenciji pa bodo še okrepili prometne vsebine v šolstvu, za 100-odstotkov povečali sredstva za delovanje svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu na lokalni ravni kot tudi nevladnim organizacijam, ki delujejo na področju prometne varnosti. Več napora pa bodo vložili tudi v nadgradnjo področja raziskovanja dejavnikov nastanka prometnih nesreč s področja infrastrukture ter tudi spremembam zakonodaje in pravilnikov.

ZT


- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 10. 12. 2018
Zasavc.net - 10. 12. 2018
Zasavc.net - 08. 12. 2018
Zasavc.net - 05. 12. 2018
Zasavc.net - 04. 12. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net