Sivkini dnevi na Marnem

V tretje gre rado, bi lahko rekli za letošnje sivkine dneve, ki so se odvijali na Marnem od 22. do 24. junija. Naslednje leto bomo verjetno zapisali, da so tradicionalni.

od Zasavc.net - 29. 06. 2018
Foto: Fanči Moljk

»Število obiskovalcev se je povečalo,« je opazila Damjana Napret Čeperlin, ki je ob svoji vrtnariji zasadila štiri vrste sivke že leta 2015. Ne iz komercialnih razlogov. »Zdi se mi dobro, da to pomirjajočo rastlino propagiramo tudi v zasavskem koncu. Ljudje so navdušeni in prihajajo naokrog tudi zaradi druženja.«

Seveda se je v času sivkinih dni veliko dogajalo. Začelo se je z jogo, zadnji dan, v nedeljo popoldne, pa so obiskali dogodek tudi konji s Kovka. Vmes so lahko obiskovalci nabirali šopke, ustvarjali sivkine venčke s pomočjo Eve Koncilja in Tine Juršič, pokukali na stojnice, ki so ponujale različne izdelke, povezane s sivko.

Stojnico je postavil tudi Darko Kosem iz Radeža, kjer imata z ženookoli 1200 grmičkov sivke - prave lavande in lavandinov ter okoli 150 grmičkov smilja. »Sivke imamo preko 20 različnih sort,« je razložil, »več sort in sadik, ki jih testiramo za naše podnebje oziroma zemljo. In če se izkažejo primerne, jih nato razmnožimo. Iz sivke pridobivamo hidrolat ter eterično olje, izdelujemo pa devet vrst mila. V fazi registracije imamo tudi tri vrste dezodorantov, ki bodo novost na slovenskem trgu.« Poleg predstavitve svoje ponudbe na stojnici je Kosem opravil na Marnem tudi destilacijo sivke, tako da je priteklo tudi nekaj eteričnega olja in nekoliko več hidrolata.

Vzdušje na dnevih sivke poudarjajo različni rekviziti, kot na primer ležalniki, dežniki, slamniki v barvi sivke. Letos jih je bilo veliko, tako da so živahno krožili na glavah obiskovalcev.

Brez Jožice Hriberšek - Joce, znane hrastniške humoristke, ki je letos precej časa preživela v vrtnariji na Marnem, ne bi šlo. »Maso za funšterc sem zamesila že ob petih zjutraj,« je povedala. Tako je potekala s to staro knapovsko jedjo dva dni posebna postrežba.

Zadnji dan je dežurala v kulinarični hiški Damjana. Pekla je funšterc in se pogovarjala z obiskovalci. Prihajali so iz cele Slovenije, saj so na vožnji po regionalni cesti na prevalu opazili, da se nekaj dogaja – in se ustavili. Med temi je bil tudi profesor Aleksander Sadikov iz Ljubljane. Iz Leningrada je prišel pred desetletji študirat v Ljubljano in si tu ustvaril družino.

Lahko trdimo, da so bili sivkini dnevi na Marnem tudi letos uspešni. Obiskovalci so bili enotni v svoji oceni, kako so prireditev doživeli: dišeče, izvirno, naravno, prijazno, domače in gostoljubno.

Fanči Moljk


- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 31. 10. 2018
Zasavc.net - 23. 10. 2018
Zasavc.net - 20. 10. 2018
Zasavc.net - 19. 10. 2018
Zasavc.net - 16. 10. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net