Slovenski knapi praznovali v Trbovljah

V Trbovljah so v petek, 1. decembra, obeležili god sv. Barbare, zaščitnice rudarjev. V počastitev stanovskega praznika so se zbrali slovenski rudarji, člani različnih društev iz Slovenije, ki skrbijo za ohranjanje tradicije rudarjenja. Povezani so v združenje Ruda.

od Zasavc.net - 04. 12. 2017
Foto: DDT

Slovesnost in srečanje uniformiranih rudarjev iz združenja Ruda so pripravili člani trboveljskega društva Perkmandeljc, ki ga vodi Henrik Bajda. V Trbovljah se je vseslovenska slovesnost pričela pri upravi rudnika. Uniformirani rudarji iz rudarskih društev iz Trbovelj, Zagorja ob Savi, Velenja, Senovega, Griž, Laškega in Sedraža so se zbrali pred upravo Rudnika Trbovlje–Hrastnik. Slavnostno povorko okrog 200 uniformirancev sta do Delavskega doma Trbovlje spremljali združeni pihalni godbi Rudarska godba Hrastnik in Delavska godba Trbovlje.

V novi galeriji Delavskega doma Trbovlje so odprli likovno razstavo Rudarska industrija avtorja Stojana Špegla. Na slavnostni akademiji v kino dvorani DDT sta zbrane pozdravila trboveljska županja Jasna Gabrič in predsednik združenja Ruda Tadej Pungartnik. Slavnostna govornica, direktorica Urada UNESCO Slovenija Marjutka Hafner, je poudarila velik pomen rudarske dediščine in tradicije. Zbrane je pred ogledom filma Benjamina Krežeta Za fuk pa špila gramofon o izjemnem ljudskem glasbeniku Viliju Fajdigi nagovoril še Aleš Gulič Leko. Slovesnost je povezoval Toni Lisec. Udeleženci so si ogledali tudi muzej 4. dritl v Delavskem domu Trbovlje.

MP


- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 19. 11. 2018
Zasavc.net - 18. 11. 2018
Zasavc.net - 17. 11. 2018
Zasavc.net - 14. 11. 2018
Zasavc.net - 14. 11. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net