Smrkci pojejo in plešejo

Vrtec Zagorje ob Savi vključuje pet matičnih enot, skupaj 36 oddelkov otrok. Najmlajša je enota Smrkci, ki obratuje komaj četrto leto. Nahaja se 500 metrov od centra mesta. Je velika enota z osmimi oddelki v pritličju in tremi v prvem nadstropju.

od Zasavc.net - 07. 06. 2018
Foto: arhiv vrtca Smrkci

»Lokacija nam ponuja odlično izhodiščno točko za obisk in sodelovanje z Glasbeno šolo Zagorje, baletnim oddelkom GŠ Zagorje in Kulturnim centrom delavski dom Zagorje,« pravijo strokovni delavci najmlajše vrtčevske enote v Zagorju, imenovane Smrkci, ki so poiskali tudi povezovalno nit med navedenimi ustanovami. »Ob iskanju povezovalne točke smo se na podlagi glasbeno izobraženih strokovnih delavcev odločili za skupno izvajanje različnih glasbenih dejavnosti enkrat oz. dvakrat mesečno. Usvojene aktivnosti so se utrjevale in nadgrajevale na nivoju posameznih oddelkov. Glavni cilj je bil predvsem povezovanje in skupno ustvarjanje otrok različnih starostnih skupin.«

Načrt izvajanja zastavljene naloge, vsebino celoletnih dejavnosti in izvajalce so določili vzgojitelji aktiva enote sami. Kot pravijo, danes ni več samoumevno, da otroci z veseljem pojejo, igrajo in ustvarjajo. »Vzrok lahko iščemo v veliki množici vseh akustičnih dražljajev, kot so zvočno okolje, avdiovizualna sredstva, različne zvočne igrače. Ta povzročajo pasiven odnos do glasbenih dejavnosti, večkrat pa tudi zapostavljen estetski razvoj otroka,« pojasnjujejo strokovni delavci enote Smrkci in dodajajo, da glasbene dejavnosti predstavljajo samostojno obliko glasbenega izražanja, spodbujajo veselje do zvoka, igre, razvijajo sposobnosti zaznavanja, pozornosti, komunikacije, socialno vedenje … S poslušanjem, izvajanjem in ustvarjanjem glasbenih vsebin razvijajo pri otrocih ne le glasbeni razvoj, temveč tudi estetski, moralni, telesni in intelektualni razvoj otrokove osebnosti.

Glasbene dejavnosti so izvajali tako, da so se otroci prvega in drugega starostnega obdobja ob spremljavi kitare, harmonike ali električnih klaviatur seznanjali z novimi otroškimi in ljudskimi pesmicami, petje spremljali z lastnimi in malimi instrumenti, poslušali različne zvrsti glasbe in ob njih plesno ustvarjali ter spoznavali glasbene pravljice. V nekaterih so tudi sodelovali. Vzgojitelji so z dejavnostmi v obliki zloženke seznanili tudi starše na aprilski prireditvi Šport in špas. Ves program je bil zastavljen s ciljem, da pri otrocih vzbudijo veselje do glasbe in razvijajo glasbene sposobnosti in spretnosti.

Zanimivi so bili tudi odzivi otrok, so sporočili vzgojitelji enote Smrkci, ki so med otroci izvedli kratko anketo o njihovem razmišljanju o glasbi. Takole so povedali otroci:

Sara, 6 let: »Učimo se pesmice, pojemo. Takrat je lepo.«

Filip, 6 let: »Glasba je, ko plešemo … Najbolj fajn je, ko se uležemo, zapremo oči in poslušamo pesmice.«

Tina, 6 let: »Ati mi je kupil »tranzistor«, da poslušam muziko, s sestrico Elo pleševa in sva veseli.«

ZT


- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 16. 10. 2018
Zasavc.net - 16. 10. 2018
Zasavc.net - 15. 10. 2018
Zasavc.net - 15. 10. 2018
Zasavc.net - 14. 10. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net