Srebrniki in zlatniki

V GESŠ Trbovlje so v lanskem šolskem letu začeli izvajati mednarodni program za mlade – Mepi, ki obsega štiri področja: prostovoljstvo, veščine, šport in odprave ter tri stopnje: bronasto, srebrno in zlato.

od Zasavc.net - 12. 09. 2018
Zlatniki. Foto: GESŠ Trbovlje

Največ priprav zahteva odprava (kondicijske priprave, izjemno težki nahrbtniki, spanje v šotoru …), saj je potrebno izpeljati kar dve odpravi: poskusno in kvalifikacijsko. In obe, tako pri srebrnikih kot tudi pri zlatnikih, sta bili uspešno izpeljani.

Tako so se v času šolskih počitnic na tridnevno pot najprej odpravili srebrniki: Ilhana Smajlović, Monika Maksimović, Mirjam Badnjević, Eva Bevc, Katja Sihur in Aljaž Hočevar. Vreme jim ni bilo ravno naklonjeno, saj jih je prvi dan, ko so prehodili pot od Celja do Kala, vseskozi spremljal dež in za poletje izjemno nizke temperature. Naslednja dva dneva so imeli z vremenom več sreče, saj jih je na odpravi čez Mrzlico, Vrhe, Sv. Planino (kjer so drugi dan prenočili) in čez Čebine, Klek, Trbovlje ponovno spremljalo pravo poletno vreme.

Prejšnji teden pa je odprava čakala še zlatnike v sestavi: Timotej Zupančič, Maj Hauptman Pepelnjak, Matic Škrbec, Luka Medvešek, David Kuharič. Ti so se odločili za raziskovalno, štiridnevno popotovanje. Od klasične odprave se raziskovalna razlikuje v tem, da si udeleženci postavijo tabor, od tam pa potem na dan delajo približno 15 kilometrov in vmes proučujejo oziroma raziskujejo. Tako so se odločili za zbiranje in fotografiranje tipičnega rastlinstva na Goričkem. Ker so imeli tabor postavljen ob madžarski meji, jih je pot vodila na dvojezična področja (npr. Andovci, Števanovci). Tudi njim vreme sprva ni bilo naklonjeno, vendar se jih je že proti večeru prvega dne usmililo, tako da so potem lahko uživali v neokrnjeni naravi.

V šolskem letu 2018/2019 bodo tako v GESŠ Trbovlje dobili prve zlatnike. Kot pa sta dodali mentorici programa MEPI na GESŠ Trbovlje Katarina Bola in Maruša Stoklasa Drečnik, jeveliko zanimanja za program tudi med novimi dijaki. Najbolj privlačne so odprave, ki dajejo ob zaključku določene stopnje tisto piko na i, kjer mepijevci dejansko preizkusijo sebe in svoje zmožnosti. Seveda začinjene z druženjem in nepozabnimi doživetji.

ZT


- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 29. 10. 2018
Zasavc.net - 28. 10. 2018
Zasavc.net - 27. 10. 2018
Zasavc.net - 25. 10. 2018
Zasavc.net - 24. 10. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net