Srečanje mladih zasavskih raziskovalcev

V sredo, 28. marca, je GESŠ Trbovlje v vlogi regijskega koordinatorja Gibanja znanost mladini organizirala že tretje regijsko srečanje mladih raziskovalcev iz zasavskih osnovnih in srednjih šol.

od Zasavc.net - 30. 03. 2018
Foto: GESŠ Trbovlje

K sodelovanju so povabili vse zasavske osnovne in srednje šole, letos na pobudo Zveze za tehnično kulturo (ZOTK) Slovenija tudi posavske dijake iz Gimnazije Brežice.

Raziskovalne naloge so pripravile Osnovna šola Trbovlje, OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik, Srednja šola Zagorje v sodelovanju s Srednjo tehniško in poklicno šolo Trbovlje ter Gimnazija in ekonomska srednja šola Trbovlje. Skupaj so šole pripravile 13 nalog. Osnovnošolske so se nanašale na psihološko, biološko in interdisciplinarno področje, srednješolske pa na fizikalno, biološko, psihološko, geografsko, zgodovinsko in interdisciplinarno področje, prvič pa tudi na področje prehrane.Mladi raziskovalci so tako pokukali v življenje kunca in mačka, čebule, koprive, spoznali so se s spolnostjo, krvnim sladkorjem, telesno maso ter z vplivom lepotnih idealov, odločali so se med škodljivostjo arzena v različnih riževih napitkih, med avtomobili in poskušali najti odgovor na vprašanje, ali je ceneje voziti avto na bencinski ali dizelski pogon, raziskovali odnos do praznikov, se poglobili v priseljence v Krškem. Skupaj je bilo avtorjev nalog 23, mentorjev 14, članov komisije pa 13. Vsako raziskovalno nalogo je ocenjevala dvočlanska komisija.

Kot je povedala Katarina Bola Zupančič, profesorica geografije in regijska koordinatorica ZOTKS za Zasavje, so na prireditvi poskrbeli za primeren sprejem tekmovalcev in nemoteno delo komisij, vsak udeleženec srečanja je prejel malico ter praktične nagrade. Izdali so tudi bilten s povzetki vseh raziskovalnih nalog. Srečanje so otvorili s kratkim kulturnim programom, nadaljevali z uvodnim nagovorom ravnateljice, nato pa so zbranim podali bistvene informacije o poteku tekmovanja. V osrednjem delu so mladi raziskovalci predstavljali naloge. Po končanih predstavitvah, ko so komisije zaključile z delom, so razglasili, katere naloge napredujejo v prvi krog. »Razglasitev teh rezultatov bo 4. maja,« je še dodala Katarina Bola Zupančič, »ko bomo izvedeli za napredujoče v prvi krog, naloge, ki bodo barve Zasavja predstavljale 14. maja v Murski Soboti.«

ZT


- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 13. 10. 2018
Zasavc.net - 12. 10. 2018
Zasavc.net - 11. 10. 2018
Zasavc.net - 05. 10. 2018
Zasavc.net - 05. 10. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net