Steklarno spet prodajajo?

V Hrastniku predvsem med zaposlenimi v Steklarni Hrastnik spet odmevajo ugibanja o prodaji tovarne, ki jo ima v lasti preko Alpelus Holdinga poslovnež Igor Lah. Zdaj naj bi se za nakup zanimali Čehi in Švicarji.

od Zasavc.net - 22. 07. 2018
Foto: arhiv ZT

Tudi tokrat so informacije o prodaji zavite v meglo. Da je nekaj na tem, pa kaže seznanitev o postopkih prodaje na svetu delavcev. Skoraj 700 zaposlenih je vodstvo seznanilo o postopkih, ki menda ne vodijo v prevzem tovarne, ampak lastnik Igor Lah išče le strateškega partnerja, ki bi z nakupom deleža steklarne zagotovil svež kapital.

Steklarni Hrastnik sicer ne gre slabo. V zadnjih letih se je povzpela med najbolj donosna slovenska podjetja. Še leta 2010 je poslovala s kar veliko izgubo (preko milijona evrov), potem pa se je poslovanje po letu 2011 izjemno hitro popravljalo. Do leta 2014 se je čisti dobiček vrtel okrog dveh milijonov evrov, leta 2015 se je povzpel že čez 5 milijonov, dve leti kasneje pa je presegel 6 milijonov evrov. Steklarna je vsako leto veliko vlagala tudi v posodobitve. V zadnjih letih so za naložbe namenili že več kot 4 milijone evrov letno. Ob tem pa so znašale dividende, ki si jih npr. lani izplačal Lah, znašale pet milijonov evrov.

Steklarno tako ali drugače prodajajo že pet let. V igri so bili Nemci, pa Turki, pa še kdo, sedaj na površje plavajo Čehi in Švicarji. V Švici naj bi bil v igri močan finančnih sklad, o čeških kupcih ni veliko znanega. Lah rabi svež kapital za uresničitev načrtov, po katerem naj bi bila Steklarna Hrastnik sidro za novi evropski steklarski holding. Na Poljskem načrtuje skupaj s poljskimi partnerji gradnjo velike tovarne (malo večje kot v Hrastniku) za proizvodnjo embalažnega stekla višjega kakovostnega razreda, tudi v Hrastniku imajo še nekaj načrtov s posodobitvami in novo tovarno v novi industrijski coni. Zaposleni pa se vseeno bojijo, da bi bili ti načrti »zamenjani« s tem, da bi novi lastniki obrnili tok kapitala - ne v nove naložbe, ampak bi ta pričel odtekati iz tovarne.

Steklarna Hrastnik je sicer dobro stoječe podjetje, ki se s kvalitativnimi kazalci poslovanja uvršča med najboljša slovenska podjetja. Po nekaterih ocenah je Steklarna Hrastnik na svetovnem trgu vredna med 60 in 70 milijoni evrov. O tem, kako bo tovarna preživela na mednarodnem kapitalskem trgu, pa bo pokazala morda že letošnja druga polovica leta.

MP


- oglaševalski prostor -

- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 03. 12. 2018
Zasavc.net - 29. 11. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net