Težave s požiranjem zdravil?

Niste edini. 10 do 15 odstotkov bolnikov ima težave s požiranjem zdravil. Bodisi s samo enim zdravilom ali vsemi, ki jih jemljejo – število tablet ni glavni dejavnik.

od Zasavc.net - 02. 06. 2018
Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Požiranje je kompleksna fiziološka funkcija, pri kateri sodeluje 26 parov mišic in 5 možganskih živcev. Število je tako veliko zato, ker se križata dihalna in prebavna pot in je potrebno preprečiti, da hrana ali pijača zaideta v pljuča. Požiranje je sestavljeno iz več faz – hotenih in refleksnih. Težave s požiranjem lahko nastopijo v katerikoli fazi požiranja in v katerikoli starostni skupini, so pa pogostejše pri starejših. Pri težavah s požiranjem lahko zdravilo povzroči davljenje in s tem obstrukcijo dihalnih poti ali pa se lahko zatakne v požiralniku, se tam začne raztapljati, s tem se spremeni učinkovitost zdravila in/ali pride do poškodb požiralnika.

In kako ti bolniki rešujejo težave? Večinoma izpuščajo odmerke ali pa drobijo tablete oz. odpirajo kapsule. Tega si zdravstveni delavci res ne želimo. Z izpuščanjem odmerkov namreč ne dosegate optimalnega učinka zdravljenja, z poseganjem v zdravilo pa lahko povzročite, da se bo prehitro sprostila vsa učinkovina (posledica je lahko prevelika sedacija, hipotenzija, hipoglikemija, ...) oz. učinkovina lahko poškoduje požiralnik ali želodec. Predvsem to velja za zdravila, ki imajo na ovojnini navedeno naslednje: gastroresistentne, XL, SR, MR, R, OROS, s podaljšanim sproščanjem, …

Kaj pa res lahko naredite?

  • Zdravilo vzemite z vodo, jogurtom ali sadnimi kašicami – seveda to ne velja za zdravila, ki se morajo jemati na tešče. V lekarni lahko kupite tudi gel za lažje požiranje tablet ali kapsul.
  • Ne mečite zdravil nazaj v žrelo in ne nagibajte glave nazaj pri požiranju, saj s tem zožite prostor zadaj v grlu, pač pa glavo nagnite naprej (brado potisnite k prsnici) in pogoltnite v tem položaju.
  • Trenirajte požiranje z majhnimi sladkarijami ali koščki želeja, ko je požiranje lažje preidite na večje koščke.
  • Preverite v navodilu, ki je priloženo v škatlici zdravil, ali se lahko tablete delijo na dva enaka dela.
  • Povejte zdravniku ali farmacevtu, da imate težave s požiranjem (enega, mogoče določenega zdravila, ali pa vse terapije). Po raziskavah namreč več kot 80 % bolnikov o tej svoji težavi ni nikoli spregovorilo z zdravnikom ali farmacevtom. Ne odpirajte kapsul in ne drobite tablet brez predhodnega posveta s farmacevtom.
  • Povejte zdravniku ali farmacevtu, če imate kakršnekoli težave pri jemanju zdravil. Ni nujno, da gre samo za težave s požiranjem, mogoče ne morete odpreti stekleničke z zdravili, ne znate oz. ne zmorete uporabljati vdihovalnika, imate težave pri aplikaciji kapljic za oči, …

V naši lekarni izdelujemo pregled uporabe zdravil, kjer je del posveta namenjeno pogovoru z bolnikom – torej se lahko z nami pogovorite tudi o težavah, ki jih imate z zdravili. Skupaj bomo poiskali rešitev in izdelali bomo osebno kartico zdravil. S tem vam bomo pomagali pri doseganju optimalnih učinkov pri zdravljenju z zdravili in preprečili, da bi se izpostavili neželenim učinkom zdravil.

In kaj si želimo, da si zapomnite od tega nasveta?

Ne odpirajte kapsul in ne drobite tablet brez predhodnega posveta z zdravnikom ali farmacevtom.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

lekarna-pusnik-logo

- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 17. 11. 2018
Zasavc.net - 06. 11. 2018
Zasavc.net - 29. 10. 2018
Zasavc.net - 29. 10. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net