Težave s prostato

Težave pri uriniranju in praznjenju mehurja so pri moških pogosto povezane s prostato. Prostata je spolna žleza, po obliki podobna kostanju. Nahaja se tik pod sečnim mehurjem. Njena naloga je izdelovanje izločkov, ki so del semenske tekočine in tistih, ki varujejo spodnja sečila pred vnetji. In prav tako, kot drugi deli telesa, tudi prostata lahko oboli.

od Zasavc.net - 21. 12. 2017
Anja Petrič, Zasavske lekarne

Pri mlajših moških in moških srednjih let (med 30. in 40. letom) je največkrat vzrok vnetje v prostati, ki ga povzročijo bakterije (prostatitis), pri starejših moških pa povečana prostata. Najbolj nevarna bolezen te žleze je rak prostate, ki pa s povečanjem prostate ni vzročno povezan.

Simptomi in znaki težav s prostato običajno nastopijo že kar nekaj časa prej, preden je vpliv na kakovost življenja pri moškem tako izrazit, da so prepoznani kot bolezenski. Najbolj prepoznavne so težave pri uriniranju in praznjenju mehurja ter bolečine. Nastopi lahko eden ali več navedenih simptomov in znakov:

  • pogosto tiščanje na vodo, pogosto uriniranje, tiščanje na vodo tudi ponoči,
  • težaven začetek uriniranja, pekoče ali boleče uriniranje, daljši čas uriniranja,
  • oslabljen in prekinjajoč curek urina, občutek nepopolnega izpraznjenja mehurja,
  • dalj časa trajajoče kapljanje urina tudi po občutku popolnega izpraznjenja mehurja,
  • nenadna potreba po uriniranju,
  • bolečine v spodnjem delu trebuha,
  • težave s spolnostjo, bolečine med izlivom ali po njem,
  • v končni fazi zastoj urina.


Kako si lahko pomagamo sami?

Ugotovljeno je, da so bolezni prostate precej povezane z bolnikovim načinom življenja, zato lahko s spremembo tudi sami dosti pripomoremo.Nizkokalorična prehrana z malo beljakovinami živalskega izvora, brez močnih začimb in mrzlih šumečih pijač, izogibanje alkoholu, pravi kavi, tobaku ter izogibanje stresu, so nekateri izmed dejavnikov, ki ugodno vplivajo na zdravje prostate.

Opažamo, da zaradi čedalje večje pogostosti in prepoznavnosti bolezenskih težav, ki jih povzroča povečana prostata, moški v lekarni čedalje pogosteje iščejo nasvet, kako si pomagati. Vsakemu moškemu svetujemo, da pred samozdravljenjem nujno obišče zdravnika. S tem se oceni stopnjo resnosti, izključi možnost raka na prostati ter prepreči zaplete. Če se izkaže, da gre za nenevarno povečanje prostate, lahko pacient za lajšanje težav uporabi tudi t.i. fitofarmake, ki jih kupi v lekarni brez recepta. Ti pripravki vsebujejo zdravilne rastline ali njihove izvlečke. Uveljavljeni so predvsem pripravki, ki vsebujejo plod žagastolistne palme, koprivo in njihove kombinacije. Daleč največ kliničnih raziskav ima nedvomno izvleček plodov žagastolistne palme. Ta dokazano izboljša hitrost pretoka urina in ublaži nekatere druge simptome benigne hiperplazije prostate. Zlasti na osnovi ljudskega izročila pa se uporabljajo zel drobnocvetnega vrbovca(običajno v obliki čaja) in semena navadne buče. V primeru bučnih semen se farmacevtski pomen pripisuje samo semenom štajerske oljne buče, katerih pozitiven učinek na mehur in prostato je v ljudskem zdravilstvu znan že več stoletij.

Zavedanje zgodnjega odkrivanja in pravočasnega ter ustreznega zdravljenja je lahko zelo koristno pri odgovornosti za naše zdravje. Zato, gospodje, bodite pozorni na prve znake in ne čakajte. Tako lahko preprečite napredovanje bolezni in posledično tudi številne možne zaplete.

Anja Petrič, mag. farm.

Zasavske lekarne trbovlje logotip Color-mali


- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 02. 12. 2018
Zasavc.net - 01. 12. 2018
Zasavc.net - 17. 11. 2018
Zasavc.net - 06. 11. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net