Tisnikar v Zagorju

V četrtek, 8. februarja, zvečer so v galeriji Medija v Zagorju ob Savi, za katero skrbi Kulturni center Delavski dom Zagorje, odprli izjemno razstavo izjemnega umetnika. V Zagorju so na ogled postavili redko videna umetniška dela samosvojega umetnika Jožeta Tisnikarja iz zasebne zbirke Alojza Ovsenika iz Kranja.

od Zasavc.net - 10. 02. 2018
Foto: Vukašin Šobot

V Zagorju je o umetnikovem delu in razstavi spregovorila umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Milena Zlatar, v kulturnem programu pa so nastopili mladi poustvarjalci iz Glasbene šole Zagorje. Zbrane je pozdravil umetniški vodja galerije Medija Milan Razboršek, ki bo pred zaprtjem spominske razstave v četrtek, 1. marca (ob 18. uri) vodil okroglo mizo, posvečeno slikarju in njegovemu delu. Pogovarjal se bo z Mileno Zlatar in zbirateljema Alojzom Ovsenikom in Samom Rančigajem.

Jože Tisnikar se je rodil leta 1928 v Mislinji. Po očetovi zgodnji smrti se je zaposlil v tovarni papirja, da bi lahko pomagal materi vzdrževati brate in sestre. Leta 1948 je služil vojaški rok in se usposabljal za bolničarja, tri leta kasneje se je zaposlil v bolnišnici v Slovenj Gradcu. Začel je slikati. Podpiral ga je primarij dr. Stane Strnad, ki ga leta 1954 seznanil z akademskim slikarjem Karlom Pečkom. Pečko, pozneje tudi uveljavljen galerist in spiritus agens kulturnega življenja v Slovenj Gradcu, je postal njegov mentor. Znal ga je spodbujati na pravi način. Leta 1955 je naslikal prvo oljno sliko iz ambienta prosekture – Obdukcija. Leta 1958 je prvič samostojno razstavljal na kongresu kirurgov v Ljubljani in se naslednje leto poročil z Marijo Stepišnik. Leta 1963 je postal član Društva slovenskih likovnih umetnikov in istega leta je prvič razstavljal v tujini v galeriji Künstlerhaus na Dunaju. Pomembno nacionalno priznanje – nagrado Prešernovega sklada za dela razstavljena leta 1969 je prejel leta 1970. Od leta 1958 je več kot stokrat samostojno razstavljal na pomembnih razstavah doma in v tujini ter bil vabljen tudi na številne skupinske razstave. Udeleževal se je strokovnih srečanj, simpozijev in likovnih kolonij doma in v tujini. Umrl je 30. oktobra 1998 v prometni nesreči. Tisnikar je častni občan rojstne občine Mislinja in mestne občine Slovenj Gradec. V Sloveniji hranijo Tisnikarjeva dela mnogi zasebniki, galerije in muzeji, najpomembnejše pa so zbirke: Stalna zbirka Tisnikarjevih del v dialogu z deli drugih domačih in tujih umetnikov v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu, Zasebna zbirka Alojza Ovsenika v Kranju (dostopna javnosti) in zbirka – umetnikova zapuščina, ki jo hrani umetnikov sin Robert Tisnikar v Slovenj Gradcu.

MP


- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 12. 11. 2018
Zasavc.net - 31. 10. 2018
Zasavc.net - 28. 10. 2018
Zasavc.net - 26. 10. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net