V TKI posodobili elektrolizo

TKI Hrastnik je leto 2017 zaključila v skladu z načrti. »Finančni rezultati so bili v okviru pričakovanj, leto smo zaključili z dobrimi 300.000 evri dobička, kljub temu, da smo imeli izpad zaradi večjega remonta v elektrolizi. Pa tudi v Srbiji smo izvedli večjo investicijo. Rekonstrukcija kloralkalne elektrolize je bila uspešno izpeljana, kompletno smo obnovili obrat, z novimi prevlekami na celicah pa smo pridobili garancijo za nadaljnjih osem let obratovanja,« je zadovoljen direktor TKI Hrastnik Branko Majes.

od Zasavc.net - 25. 02. 2018
Foto: arhiv TKI Hrastnik

V TKI je zaposlenih okrog 140 ljudi, v Hrastniku deluje še hčerinska firma Rastki, ki je invalidsko podjetje. Nekatere perspektivne posle prenašajo v hčerinske firme, saj menijo, da bi lahko na samostojni poti dosegli boljše rezultate. Okrog 30 ljudi je zaposlenih tudiv Srbijiv Zorki farmaciji, ki je v stoodstotni lasti TKI.

Uspešnost poslovanja podjetja določa svetovni trg fostatov in tečaj dolarja. Prihodki se v TKI že nekaj časa gibajo med 20 in 25 milijoni evrov. V letu 2017 je bil prihode enak letu 2016, vendar je bila proizvodnja višja, svetovne cene surovin pa nižje, zato se lahko pohvalijo z višjih dobičkom. »Še vedno je naš največji trg Slovenija, kjer prodamo slabih 30 odstotkov naših izdelkov, potem pa se izmenjujejo Nemčija, Italija in Hrvaška. Izvažamo še v okrog 30 držav. Glavni trgi pa zaradi bližine še vedno ostajajo sosednje države, vse več prodajamo tudi drugod po Evropi,« pravi Branko Majes.

Kupci so vse bolj zahtevni, klasične proizvodnje je vse manj, saj se jim prilagajajo. Surovine morajo uvažati, delovna sila in energija v Sloveniji nista poceni, zato lahko razliko v ceni uveljavljajo predvsem z znanjem in prilagajanjem kupcem. Še vedno so temeljni proizvodi podjetja lužina, solna kislina, hipoklorit, razne fosforjeve soli … V tovarni skušajo dodajati osnovnim izdelkom kvalitetne rešitve in fleksibilnost.

»V letošnjem letu zaključujemo investicijo, ki smo jo začeli lani. To je čiščenje fosforjeve kisline do prehrambne kvalitete. Prva faza je zaključena, drugo fazo bomo zaključili, upamo, do sredine leta, potem pa načrtujemo še razvoj obdelave tako imenovanega ostanka očiščene fosforjeve kisline, ki jo mislimo predelati v amonijeve fosfate za znane kupce. Seveda načrtujemo tudi čisto nove produkte, kjer smo v fazi tako imenovane pilotne proizvodnje. Za naložbo se bomo odločilipo testiranju trga,« je razkril letošnje načrte direktor Majes.

Okrog gradnje nove obrtne cone skupaj s Steklarno Hrastnik na desni strani potoka Boben dokončnih odločitev še ni. Občina Hrastnik se je prijavila na razpis. »Mi smo prenesli naša zemljišča na občino Hrastnik, da so izpolnjevali pogoje za prijavo. Rezultati bodo znani nekje do meseca maja, potem pa bomo videli, kako naprej,« je še povedal Majes.

Marko Planinc


- oglaševalski prostor -

- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 03. 12. 2018
Zasavc.net - 29. 11. 2018
Zasavc.net - 27. 11. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net