Z mladimi k večji strpnosti in vključevanju

V Mladinskem centru Trbovlje (MCT) je 14. in 15. junija potekala zaključna konferenca projekta Varno zatočišče (angleško Safe Haven) z naslovom Z mladimi na pot k bolj vključujoči skupnosti. MCT je predstavil rezultate, nastale v sodelovanju z britanskimi, poljskimi in turškimi partnerji, ki bodo med mladimi in v lokalnih skupnostih spodbujali strpnost, sprejemanje različnosti in medkulturni dialog.

od Zasavc.net - 01. 07. 2018
Foto: arhiv MCT

Varno zatočišče je dvoletni projekt v programu Erasmus+, za katerega zasnova je nastala leta 2015, ko je Slovenijo prečkalo več sto tisoč ljudi in je ob veliki begunsko-migrantski krizi postalo jasno, da lokalno okolje in institucije niso bile dobro pripravljene na vse posledice, ki jih je ta prinesla. Predvsem razmah sovražnega govora, izbruh nestrpnosti, radikalizacijo in to ne le v svetu odraslih in medijih, temveč tudi med mladimi. Prav zato so partnerji v projektu za primarno ciljno skupino izbrali mlade med 15. in 20. letom, ki jim je namenjena izkustvena igra Kovček, v nadaljevanju pa želijo vplivati tudi na mladinske oz. druge strokovne delavce, ki delajo z mladimi, lokalne skupnosti in odločevalce. Tem je namenjen večjezični Priročnik za gradnjo podpore v lokalni skupnosti za begunce in migrante. Projekt dosega mladinski sektor tudi z mednarodno mrežo organizacij Varno zatočišče.

Na zaključni konferenci v Trbovljah so se obiskovalci seznanili s tematiko in projektom. Direktorica MCT Katarina Nučič je v svojem uvodnem nagovoru poudarila, da migracije ne izbirajo. Dogajale so se v preteklosti, dogajajo se danes in se bodo tudi v prihodnje. Zato je pomembno, da se zavedamo pomena poudarjanja strpnosti, medkulturnega dialoga in sprejemanja drugačnosti v vseh obdobjih. Številne odgovore na to tematiko ponuja Priročnik, v katerem je zbranih več kot 20 praktičnih ukrepov, s katerimi bodo lahko šole, mladinske organizacije, društva, lokalne skupnosti in odločevalci spodbujali strpnost, socialno vključevanje in medkulturni dialog. Mednarodna mreža organizacij, ki so aktivne na področjih, ki jih zajema projekt, je namenjena razvoju prihodnjih idej za skupne mednarodne projekte, sestavlja pa jo 30 zanesljivih in izkušenih organizacij iz Evrope in širše. V popoldanskem četrtkovem in petkovem delu konference je sledila še predstavitev in usposabljanje za izvajanje metode Kovček.

Kovček je izkustvena igra, namenjena mladim za boljše razumevanje vzrokov migracij. Udeleženci igre preko realnih situacij spoznajo razloge, zakaj ljudje po svetu množično zapuščajo svoje domove, nato pa so tudi sami postavljeni v situacijo, ko morajo spakirati svoj kovček in se odpraviti na pot. Tjaša Vidergar iz Mladinskega centra Litija je po usposabljanju povedala: ”Igra se mi zdi super uporabna, še posebej za tiste, ki se z migracijami še niso srečali ali o tej temi premišljevali. Učinek gre pričakovati predvsem pri tistih, ki o migracijah niso poglobljeno razmišljali.” Igra v mladih sicer spodbuja kritično mišljenje in empatijo, skupaj s priročnikom pa bo na voljo brezplačno, tako v fizični kot tudi spletni različici.

Ob okusih svetovne kulinarike iz Afrike, Azije in Južne Amerike in udarnih ritmih afriških bobnov, so obiskovalci postali tudi del “svetovne kavarne”, kjer so ob pomoči vodenih vprašanj v mešanih omizjih razpravljali o izzivih medkulturnosti in o tem, kako lahko vsak posameznik prispeva k bolj vključujoči družbi.

ZT


- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 15. 11. 2018
Zasavc.net - 29. 10. 2018
Zasavc.net - 28. 10. 2018
Zasavc.net - 27. 10. 2018
Zasavc.net - 25. 10. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net