Zaslužni Radečani

Ob občinskem prazniku tudi v Radečah podelijo občinska priznanja najzaslužnejšim občanom, ki s svojimi uspehi in dosežki pomembno pripomorejo k prepoznavnosti in delovanju občine. Poleg občinskih priznanj so podelili tudi županovo priznanje, niso pa letos podelili naziva častnega občana.

od Zasavc.net - 17. 09. 2018
Foto: Iztok Gospodarič (JZ KTRC Radeče)

Občinska priznanja Občine Radeče je župan Tomaž Režun podelili na slavnostni seji v Domu kulture v Radečah v začetku septembra. Prejeli so jih Društvo invalidov Radeče, Eva Pepelnak in David Hren.

Društvo invalidov Radeče

Zlatnik Občine Radeče je prejelo Društvo invalidov Radeče, ki ga vodi predsednik Franci Gros. Društvo je visoko občinsko priznanje prejelo ob 20-letnem uspešnem delovanju. Društvo združuje invalide v krovni organizaciji Zveze delovnih invalidov Slovenije in že dve desetletji sledi ciljem za uveljavljanje človekovih pravic, nediskriminacijo, socialno pravičnost in enake možnosti delovnih invalidov in oseb s telesno okvaro. Slednje spodbuja k opiranju na lastne moči in sposobnost vključevanja v družbo ter vsakodnevno življenje. Glede na stopnjo invalidnosti društvo prilagaja aktivnosti članom. Na športnem področju spodbuja in organizira panoge, kot so: ribolov, pikado, streljanje z zračno puško, balinanje, občasno nordijsko hojo in šah. Invalidi športniki uspešno tekmujejo na področnih, državnih tekmovanjih in prijateljskih tekmovanjih s sosednimi društvi.

V delavnici ročnih del invalidi razvijajo in krepijo psihofizične sposobnosti. Poleg tega so organizirali delavnice peke kruha, priprave slaščic, zobne higiene, premagovanja stresa, samopomoči, o zeliščih, zdravi prehrani in podobno. Zdravje pa si invalidi utrjujejo tudi na kopanjih v zdraviliščih, ki jih društvo organizira vsak mesec. Večkrat na leto društvo organizira srečanja za vse invalide v domačem kraju kot tudi srečanja z drugimi sorodnimi društvi. Članom nudi različna kulturna udejstvovanja ter sodeluje pri raznih aktivnostih ob dnevih Zemlje, odprtih vrat, splavarjenju, veselem decembru in podobnem.

Predstavniki društva obiščejo svoje člane po operativnih posegih in težjih hospitalizacijah na domovih in v varstvenih zavodih. Vseh navedenih aktivnosti, ki jih društvo organizira, se člani radi udeležujejo in so vedno številno obiskane. Društvo je vedno odprto za pobude svojih članov, saj s tem rastejo in še bogatijo svoje delo.

David Hren

Srebrnik Občine Radeče je prejel David Hren za izjemne dosežke in uspešno delo v Karate klubu Radeče. David Hren trenira v Karate klubu Radeče že od leta 2008. Svojo pot je zelo hitro dopolnil s tekmovalnimi izkušnjami. Uvrščal se je na različna karate in savate tekmovanja ter ne glede na disciplino, kategorijo ali državo tekmovanja posegal po zelo pomembnih odličjih. Na svetovnem mladinskem prvenstvu v Savatu na Hrvaškem je julija lani kot prvi član Karate kluba dosegel 3. mesto v svetovni konkurenci 20 držav in 150 tekmovalcev. Tekmoval je pri mladincih do 75 kg. David Hren sodeluje v klubu tudi kot aktivni pomočnik. S svojimi tekmovalnimi izkušnjami pomembno doprinese k odličnih rezultatom tekmovalcev. Vse to se je pričelo odražati že v letu 2017, ko je ekipa tekmovalcev skupaj z njim v izjemni konkurenci dosegla kar dvakrat skupno najvišje število točk in pokal najboljšega kluba. V aprilu 2018 je David Hren pomembno doprinesel k osvojitvi kar 25 medalj na karate tekmovanju Kimon open v konkurenci 270 tekmovalcev in 26 klubov Slovenije.

Eva Pepelnak

Srebrnik Občine Radeče je prejela tudi Eva Pepelnak za izjemne dosežke na področju atletike. Eva Pepelnak je mlada krajanka Vrhovega, ki že dolgo uspešno vadi in deluje v atletiki. Že v letu 2009, ko ji je bilo devet let, je dosegala vidne uspehe v teku na 60 m in skoku v daljino. Sledili so dobri rezultati tudi v drugih disciplinah (tek na 200 in 300 metrov). Trenutno vadi predvsem skok v daljino in troskok. V zadnjih letih je osvojila vrsto uvrstitev: srebrni znak Olimpijskega komiteja Slovenije in bronasto plaketo Atletske zveze Slovenije za tekmovalne dosežke v letu 2016, v letih 2015, 2016 in 2017 je bila drugovrščena atletinja leta pri mlajših mladinkah, bila je tretja v troskoku na Olimpijskem festivalu evropske mladine v Tbilisiju leta 2015, prva v skoku v daljino v peteroboju pionirk na Slovaškem … S svojim trudom in znanjem je pripomogla k večji razpoznavnosti svojega kraja in občine Radeče v slovenskem merilu ter razpoznavnosti svoje domovine v evropskem in svetovnem merilu. Kot so v obrazložitvi še dodali, je Eva kljub uspehom, ki jih dosega, ostala preprosta mladenka, ki potuje po svetu in se z veseljem vrača v svoje rodno Vrhovo.

Martin Krajnc

Na slavnostni seji Občine Radeče so podelili tudi posebno županovo priznanje, ki ga je prejel95-letni izgnanec Martin Krajnc. Rojen je bil v vasi Goreljce v radeški občini. Izseljen je bil v velikem izselitvenem valu leta 1941, po vojni pa je ostal v Nemčiji. Živi v mestu Geislingen. Kljub temu je ostal tesno povezan z domačim krajem in Prostovoljnim gasilskim društvom Vrhovo, ki mu tudi finančno pomaga. Župan Tomaž Režun je Martinu Krajncu priznanje osebno podelil na njegovem domu v Nemčiji. Kratki film, ki so ga ob tem posneli, pa so zavrteli tudi na prireditvi v Radečah. 

Promocijska objava


- oglaševalski prostor -

Zasavc.net - 09. 12. 2018
Zasavc.net - 04. 11. 2018
Zasavc.net - 04. 11. 2018
Zasavc.net - 04. 10. 2018
Zasavc.net - 03. 10. 2018

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net