Nahod – kaj je vzrok?

Sezona prehladov in gripe še ni mimo, počasi pa se že začenja sezona cvetenja in s tem posledično pojav alergijskega rinitisa. In kako ločimo, ali imamo »navaden« prehlad ali seneni nahod?

od Zasavc.net - 25. 02. 2017
Bistvena razlika med »navadnim« prehladom in senenim nahodom je v izcedku iz nosu. Pri senenem nahodu je ves čas voden, medtem ko pri prehladu po nekaj dneh postane viskozen, sluzast, mogoče celo rumen. Poleg tega so simptomi prehlada izraženi ves čas, pri senenem nahodu pa se simptomi poslabšajo na prostem in v lepem vremenu.

Kako si lahko pomagate?
Prehlad
Pomembno je vlaženje nosne sluznice. Predvsem svetujemo pitje tekočin. Priporoča se vdihavanje kamiličnega čaja ali slane vode. V vročo vodo lahko nakapamo tudi eterična olja (npr. evkalipt, poprova meta, čajevec). Previdnost je potrebna pri osebah, ki so alergične na eterična olja, ter astmatikih. Pri otrocih se izogibajte mentolu (tudi et. olju evkalipta in kafre), ki lahko povzroči iritacije sluznice nosu, tahikardijo, dispnejo, slabost, bruhanje, mišično slabost, komo. Tudi v obliki inhalacij.

Nosno sluznico si lahko vlažimo tudi s fiziološko raztopino. V bivalnem okolju se priporoča vlaženje zraka. To lahko dosežemo tako, da na radiatorje postavimo vodo ali vlažne brisače.

Nošenje kape in šala omogoča, da imamo nosno sluznico prekrvavljeno (toplo) in s tem migetalke lahko opravljajo svoje delo (čiščenje nosne sluznice).

Priporočljivo se je izogibati tiraminu in taninu, ki povzročata otekanje nosne sluznice. Najdemo ju v sirih, (rdečem) vinu in pravem čaju.

Pri prehladu so vam v lekarni brez recepta na izbiro nosni dekongestivi (lokalni ali sistemski), ki bodo olajšali dneve in noči. Uporaba teh zdravil je omejena na 5 – 7 dni, saj lahko daljša uporaba vodi do izsušene sluznice in nepovratnega skrčenja žilic, kar vodi v občutek stalno zamašenega nosu. Na voljo so tudi oljne kapljice ali pršila, ki delujejo blagodejno na nosno sluznico in jo vlažijo. Kupite lahko inhalatorje, mazila z eteričnimi olji ali sama eterična olja, ki olajšajo dihanje. Zdravilo rastlinskega izvora obstaja v različnih oblikah in jakostih, eno izmed njih lahko uporabite za zdravljenje nahoda pri otrocih od 2. leta dalje. Zdravilo lahko jemljete dlje časa, vendar se v primeru, da se simptomi ne izboljšajo, rajši posvetujte z zdravnikom.

Pri majhnih otrocih lahko z zdravljenjem oz. lajšanjem nahoda preprečimo vnetje srednjega ušesa.

Seneni nahod
Zdravljenje senenega nahoda je odvisno od resnosti simptomov, ki jih imate, in v kolikšni meri vas ovirajo pri vsakodnevnem življenju. Načeloma se lahko zdravite sami, če pa so simptomi resni in vas simptomi močno ovirajo v vsakodnevnem življenju, se posvetujte z zdravnikom.

Pri senenem nahodu je zelo pomembno spiranje nosne sluznice. To lahko storite z doma pripravljeno izotonično raztopino soli, v lekarnah so na voljo že pripravljene vrečke oz. raztopina v pršilu, ampulah ali steklenici. Dihanje in simptome si lahko olajšate tudi z uporabo solne pipe. Vdihovanje 15-20 min dnevno vam očisti dihalne poti.

Za mehansko zaščito pred alergeni lahko uporabite naraven celulozni prah, ki si ga vpihnete v nos. Prah sicer ne vsebuje zdravilnih učinkovin, preprečuje pa stik alergenov z nosno sluznico.

Sistemski antihistaminiki vam bodo olajšali vse simptome alergije, ne samo nahoda. Dobite jih lahko tudi brez recepta v lekarni. Ostala zdravila pa vam bo predpisal zdravnik.

Homeopatsko zdravljenje
Glede na simptome se lahko za prehlad uporabijo homeopatska zdravila Apis mellifica, Kaliium Bichromicum, Pulsatillla. Za seneni nahod pa Histamine, Natrii muriaticum, Silica, …

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm. www.lekarna-pusnik.si

O nas

Stik z nami: info@zasavc.net